Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Ahlat’ta miting ve şenlik

Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde, Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği ve Çerkes Hakları İnisiyatifi’nin ortaklaşa düzenlenen mitinge katılan Çerkesler, anadillerinin güvence altına alınmasını ve anadilde televizyon istedi.

Yürüyüşte ‘Anadolu daha kaç dile mezar olacak’, ‘Anadilde TV istiyoruz’ pankartları taşınırken, Dernek Başkanı Alpaslan şunları söyledi: “150 yıldır bu topraklar üzerinde Çerkesler dillerini ve kültürlerini yaşatmanın mücadelesi içerisindedirler. Kaybettiği her kelime ile kültür mirasının önemli bir parçasını yitiren Çerkes toplumu, tüm kültür gruplarının kendilerini ifade etme hakkının yeni anayasa ile güvenceye alınmasını istiyor”

Daha sonra konuşan Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan ise Çerkes doğduklarını ve Çerkes kalmak istediklerini, Çerkeslerin dilini, kültürünü, etnik kimliğini, inancını ve bağımsızlığını korumak için Ruslara karşı nesiller boyu mücadele verdiklerini söyledi.

Kafkas Kültür Şenliği

Kültür Merkezi’nde yapılan programa; Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Alpaslan, Araştırmacı Yazar Abdurrahman Dilipak, Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan, Çerkes Dernekleri Federasyon üyesi Murat Özden, bazı kurum amirleri ve Ahlat’taki Çerkesler katıldı. Yazar Abdurrahman Dilipak’ın da Türkiye ve dünya gündemine dair güncel konularda konuşma yaptığı şenlikte Sedat Sezen tarafından Çerkesce şarkılar seslendirildi. Şenlik, Reyda Halk Dansları grubunun gösterileriyle son buldu.

 

Sayı : 2013 06

Yazarın Diğer Yazıları

Sürgün ve soykırım temalı yarışmalar

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 160. yıldönümü kapsamında düzenlediği afiş ve resim yarışmalarının duyurusunu yaptı. Afiş yarışması: https://kaffed.org/2024/03/28/cerkes-soykirimi-ve-surgununun-160-yili-afis-yarismasi/ Resim yarışması:...

AÇD müzik şöleni

Ankara Çerkes Derneği’nin organize ettiği “Wored Gecesi” 27 Nisan 2024 saat 19.30’da Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Selçuk Sımsım ABIGI kadrosunda

Araştırmacı yazar Selçuk Sol Sımsım, Abhaz Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Arda Aşuba’nın onayıyla 1 Nisan 2024 itibariyle Abhaz Araştırmaları Enstitüsü (ABIGI) kadrosuna alındı.  

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img