Kafkasya’da 21 Mayıs etkinlikleri

0
527

Adıgey Cumhuriyeti

21 Mayıs günü Adıgey Cumhuriyeti’nin tamamında anma törenleri düzenlendi, savaşta hayatını kaybedenler için anıtlara çiçekler konuldu. Başkent Maykop’taki törenler, saat 17:00’de kent parkından Filarmoni Orkestra’sına yapılan yürüyüş ile başladı. Ağıtlar okundu ve Çerkeslerin anayurtlarına dönüşünü konu alan “Çerkesya: Dönüş” filmi gösterildi.

 

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti

21 Mayıs günü Karaçay Çerkes Cumhuriyeti’nde Rus-Kafkas Savaşları’nda ölenler saygı ile anıldı. Tüm cumhuriyette meşaleli yürüyüşler düzenlendi, savaşta yaşamını yitirenler için yapılan anıtlara çiçekler konuldu ve konferanslar düzenlendi.

 

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti

Başkent Nalçik’teki program, “Yaşam Ağacı” anıtında “Anavatanım-Benim Şarkım” ağıtının okunması ile başladı. Törene başbakan Ruslan Hasanov, Dünya Çerkes Birliği başkanı Hauti Sohrokov, bakanlar ve çok sayıda kişi katıldı.
Perit Xase başkanı Ahmet Stash, “Bugün atalarımızın cesaretini saygıyla anıyoruz ve onlara şükranlarımızı sunuyoruz. Atalarımız kendilerini feda etmeseydi, belki bugün burada bulunamayacaktık” dedi. Tüm kentlerde çeşitli sergiler, yarışmalar ve konferanslar düzenlendi.

 

Abhazya Cumhuriyeti

Başkent Sohum’daki Muhacir Anıtı’nda düzenlenen törenlere başkan Alexander Ankvab, başkan yardımcısı Michael Logua, Abhazya meclisi sözcüsü Valery Bganba, başbakan Leonid Lakerbaia, devlet başkanı müsteşarı Beslan Kubrava, milletvekilleri, bakanlar, Suriye’den anayurda dönenler ve öğrenciler katıldı.
Anayurda Dönüş Komitesi başkanı Ahmet Marşan, “Bugün sadece Abhaz halkı için değil, tüm Kafkasya için özel bir gündür. Tanrı bugünü yaşayacağımız son trajik gün yapsın” dedi. Suriye’den anayurda dönen Khel Marşan, “Atalarımız nereden geldiklerini asla unutmadılar, bize tarihi anavatanımızı, hep anlattılar” dedi.
Soydaşlarla ilişkiler komitesi başkanı Dmitri Gunba da 150 yıl önceki sürgünün Kafkasya’daki hakların demografik yapısına büyük zarar verdiğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz