Okur Mektubu

0
445

31 Mayıs günü Gezi Parkı’ndaki direnişe destek için Ankara’da toplanan binlerce kişi arasındaydı Murat da.

Kendisi 26 yaşında, ODTÜ mezunu, koyu bir Gençlerbirliği taraftarı aynı zamanda Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinin Gençali köyünden Şapsığ’dır. 31 Mayıs günü işten çıktıktan sonra direnişe destek vermek için formasını giyip Kurtuluş’a gidiyor. 1 saat kadar orada bulunan Murat daha sonra Güvenpark’a doğru yol almaya başlıyor bir grup arkadaşıyla. Atatürk Bulvarı’nda polis barikatıyla karşılaşıyorlar ve hiçbir uyarı olmadan polis tarafından biber gazı atılmaya başlanıyor. Grup kaçışmaya başlayınca bir anlığına arkasına dönüp bakan Murat’ın sol gözüne biber gazı kapsülü isabet ediyor. Önce Çankaya Hastanesi’ne gidiyorlar ve kanlı fotoğrafı da oradaki ilk müdahaleyi yapan nöbetçi doktor tarafından çekilip Twitter’a yükleniyor. İlk müdahalesi burada yapılan Murat daha sonra Numune Hastanesi’ne sevkediliyor ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra o gece acil ameliyata alınıyor. 31 Mayıs gecesinden beri Numune Hastanesi’nde yatan Murat 11 Haziran Salı günü ikinci bir ameliyat geçirdi ve gözünün akıbeti hala belirsizliğini korumakta.

Onun 20 yıllık arkadaşı olarak Murat’ın ne ODTÜ’lü duruşuyla, ne Gençlerbirliği’ne olan sevdasıyla, ne herhangi bir ideolojiye bağlı kalma çabasıyla, ne de Çerkes kimliğiyle orada olmadığını biliyorum. Sadece ve sadece insan gibi insan olma, vicdanlı bir insan olma dürtüsüyle oradaydı. Tıpkı hepimiz gibi.

Biz korkak yetiştirilmiş bir nesildik 80 ve 90 nesli olarak. Bizler geçmişin siyasi olaylarını çok ağır yaşamış bir nesil tarafından çok korkak yetiştirildik. Bu yüzden birçoğumuzun pek bilmediği, pek umurunda olmadığı olaylardı politik olaylar ve son 10 yıldır yaşanan politik süreç. Apolitik bir nesildik biz. Gerçi hala öyleyiz, birçoğumuz bilmez ve anlamaz hala siyasal durumlardan. Fakat bu son 3 hafta yaşanan sürecin siyasal olaylardan, ideolojik süreçlerden çok daha fazla anlamı var bizim için ve hepimiz bu olayın bir parçası olmak için can atıyoruz. Murat bir aktivist olarak, ben de gönüllü bir doktor olarak. Bizi bir araya topladığı, böylesine zeki (sloganların, pankartların ve duvar yazılarının durumu ortada), böylesine ince mizahi yeteneklere sahip bir nesli ayaklandırdığı ve sokaklara döktüğü için Değerli Büyüklerimize de teşekkürü bir borç biliyoruz. Çok güzel bir gelecek bizi bekliyor, buna da sonuna kadar inanıyoruz. #direngezi, #direnankara, #direntürkiye

Berin Selçuk

(Berin; Kayseri-Pınarbaşı-Kaynar köyünden bir Hatukay. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi)

 

Sayı : 2013 07