“21 Mayıs’lar Direniştir, Başkaldırıdır, Diriliştir”

0
594

Çerkes soykırım ve sürgününü dünya kamuoyuna daha güçlü şekilde anlatmak ve duyurmak amacıyla Çerkesler, 55 derneği ile Türkiye’nin her yerinde örgütlü olan Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu ( KAFFED) kararı ile İlkadım ilçesinde buluştu. Kurtuluş Yolu’nda yapılan anma törenine Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Genel Başkan Yardımcısı ve Adıge Cumhuriyeti Başkanı Bogus Adam, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, DÇB Genel Başkan Yardımcısı ve Karaçay Cumhuriyeti Başkanı Şerces Muhammed, DÇB Yönetim Kurulu Üyesi Kodzokua Anatoliy, Yönetim Kurulu Üyesi Adamokua Albert ve Aslan Aliy, Almanya ve Hollanda ve Kafkas derneklerinden temsilcileri ile Çerkes halkları katıldı.

Sembolik mezar taşları başında soykırım ve sürgün yolunda ölen Çerkesler için saygı nöbeti tutulmasıyla başlayan anma töreninde soykırım ve sürgünle ilgili ağıtlar seslendirildi. En az 40 Çerkeskalı genç, kayıkla denizden inen Çerkes çifti ellerinde meşalelerle sahile doğru bir koridor yaparak karşıladı. Nart ateşi yakılmasıyla saygı duruşu gerçekleştiren binlerce Çerkes, 21 Mayıs Andı’nı hep birlikte söyledi. Çerkesler daha sonra topluca sahile inerek denize kırmızı karanfiller attı, dilek balonları uçurdu. DÇB Genel Başkan Yardımcısı Adıge Cumhuriyeti Başkanı Boğus Adam, KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu ile anavatandan gelen STK başkanları da birlikte Karadeniz’e çelenk bıraktı.

Olimpiyatların Soçi’de yapılmasını istemiyoruz

Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Genel Başkan Yardımcısı Adıge Cumhuriyeti Başkanı Bogus Adam ise 2014 olimpiyatlarının Soçi’de yapılmasını istemediklerini kaydetti. Adam, “2014 Soçi Olimpiyatları ile ilgili tüm Çerkeslerin bakışında küçük farklılıklar olabilir. Bizim Rusya Devleti’nden beklentimiz, Soçi’deki Çerkes kimliğinin tanınması, yok sayılmamasıdır” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz