Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

BM: 2023’te 85 bin kadın ve kız çocuğu öldürüldü

BM Kadın Birimi ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlara yönelik şiddete ilişkin 2023 yılı raporunu yayımladı.

Rapora göre kadın ve kız çocuk ölümlerinin yüzde 60’ına eşleri ya da aile bireyleri sebep oluyor.

Şiddete bağlı kadın ölümleri küresel olarak hâlâ çok yaygın ve 2023’te 85 bin kadın ve kız çocuğu kasıtlı olarak öldürüldü.

Bu ölümlerin 51 bin 100’ü kadınların eşleri ya da aile bireyleri tarafından gerçekleştirildi.

Dünya genelinde her gün, 140 kadın ve kız çocuğu öldürülüyor.

Kıtalar arasında en yüksek ölüm oranı Afrika’da. Burayı Amerika ve Okyanusya takip ediyor.

UNODC ayrıca küresel kadın katliamları tahminlerine ilişkin raporunun, dünya çapında birçok ülke tarafından yetersiz veri toplanması nedeniyle engellendiğini ve aile içi alan dışında işlenen kadın katliamlarına ilişkin doğru veri toplayan çok az hükümet olduğunu kaydetti.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Üye devletler son yıllarda kadın cinayetlerini ele almak için giderek daha fazla önlem alırken, ülkelerin toplumsal cinsiyete dayalı cinayetlerle mücadele çabalarının hesap verebilirliği, kadın cinayetlerine ilişkin istatistiklerinin kalitesi ve kullanılabilirliği ile de ölçülmektedir. Veri mevcudiyeti açısından olumsuz eğilimi tersine çevirmeye yönelik önemli çabalar, kadına yönelik şiddetle mücadelede hükümetlerin hesap verebilirliğini artıracaktır.”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde şu ifadeleri kullandı: “Kadın ve kız çocuklara yönelik şiddet salgını insanlık için utanç verici. Hiçbir ülke ya da topluluk bunun dışında değil. Durum gitgide kötüleşiyor.

Dünyamız çatışma, iklim değişikliği ve açlık krizlerinin derinleştirdiği eşitsizliklerle karşı karşıya. Cinsel şiddetin savaş aracı olarak kullanılması, acıyı daha da artırıyor. Kadınlar ve kız çocukları, çevrimiçi kadın düşmanlığının yükselişiyle mücadele ederken, haklarının aşındığı da görülüyor.”

Yazarın Diğer Yazıları

Doğu Akdeniz Çerkes Şenliği mayısta

Ceyhan Kuzey Kafkas Kültür Eğitim Derneği’nin düzenlediği "Doğu Akdeniz Çerkes Şenliği" 10 Mayıs’ta. Çerkes Karamezar (Adapınar) Mahallesi Ceyhan, Adana’daki şenlik saat 12.00’de başlayacak. Etkinlik...

“Biga Çerkesleri… Savaştepe-Dereköy”

Danef TV’nin belgesel yayınları devam ediyor. 21 Nisan’da yayımlanacak belgesel yapımın konusu “Biga Çerkesleri… Savaştepe-Dereköy” başlığını taşıyor. “Bir sürgünün ardından…”  altbaşlıklı belgesel saat 21.00’de.

“Kurtuluş Yıllarında Çerkesler”

Samsun Çerkes Derneği’nin 19 Nisan’da düzenlediği Pazar kahvaltısının konuğu Prof. Dr. Önder Duman oldu. Duman bu buluşmada, "Kurtuluş Yıllarında Çerkesler" konulu sunumu yaptı.

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img