Çerkesler dünyayı renklendirmek istiyor

0
572
Faruk Kutlu

Farklılıklarla bir arada yaşamak zenginliktir.

Çerkes halkları dünyanın dört bir yanına sürülmüş, kendi öz vatanında azınlığa düşürülmüş acılı halklardır. Adige-Abhaz-Oset-Çeçen-Dağıstanlı demeden tüm Çerkeslerin kolektif benliğini ortaya çıkartan işte bu acılı ortak tarihtir.

Ne var ki yaşam akıp gidiyor ve Çerkeş Halkları çektikleri acıları sadece unutmayı değil, başkalarının da benzer acıları asla yaşamamasını diliyor. Çerkesler baskı ve sömürünün her türlüsünün mazi olacağı özgür bir Dünya’da, diğer halklarla el ele, barış ve esenlik içinde, eşitçe, kardeşçe yaşamak istiyor.

Oysa yaşanan gerçeklik bir türlü buna izin vermiyor. Büyük emperyalist güçlerin ve onların bölgesel aktörlerinin arasında sıkışıp kalan Çerkeslerin unutmak istedikleri acılarına her gün bir yenisi ekleniyor. İşte Çeçenistan, işte Nalçik, işte Abhazya’da yaşananlar. İşgal, savaş, kan, gözyaşı, ambargolar ve sefalet uğursuz bir yazgı gibi Çerkeslerin yakasına yapışmış durumda. Üstelik tüm bunlara diasporada yaşanılan ülkelerin Çerkes kültürünü ve ulusal aidiyetini yok sayan inkara ve asimilasyoncu politikaları eklendiğinde, durum daha da vahim bir hal alıyor. Bir halk elbirliği ile yok sayılmak, yok edilmek isteniyor.

Güncel tablonun dayattığı tüm karamsar kurgulara inat Çerkes Halkları eşit ve özgür bir halk olarak kuracağı geleceğine dair umudunu yitirmiş değil. Çerkesler, bedeller ödense de, mücadele uzun sürse de, insanı insan yapan değerlere sahip çıkanlarla birlikte, mümkün olan bir başka Dünya’da onurlu yerini alacağını biliyor.

Kısacası Kafkasya’da, Türkiye’de, Orta Doğu’da veya dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, Çerkesler artık yok sayılmayı ve inkarı ve imha politikalarını kabullenmeyecektir. Kültürü ve diliyle insanlık ailesinin vazgeçilmez bir değeri olan bu halk artık dostunu ve düşmanını daha fazla ayırt etme yolundadır.

Bir gün güneş bu coğrafyada farklı doğacak, Çerkesler de farklılıklarla bir arada yaşamanın bir zenginlik olduğunu özümseyen diğer tüm halklarla birlikte, bu farklı ve özgür yeni güne karınca kararınca kendi ruhunu katacak, insanlık ailesinin gök kuşağındaki yerini alacaktır.

Sayı:2005 12

Yayınlanma Tarihi:2005-12-01

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz