Diğer Kafkas Cumhuriyetlerine örnek olacak bir tarihi karar

0
627

Artık tüm Abhazlar Abhazya vatandaşı.

Abhazya Parlamentosu’nca 24 Ekim tarihinde kabul edilen ve “nerede doğduğu, yaşadığı veya başka bir ülkenin vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın, tüm Abhazlar Abhazya vatandaşıdır” mealindeki kanun hakkında bilgi veren Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba, kanun tasarısı kabul edilmeden önce, milletvekillerinin, başka ülkelerin bu konudaki tecrübelerini geniş olarak araştırdığını söyleyerek, “Artık Abhazyalılar’a Abhazya vatandaşı kimliğinin verilmesi gerekiyor” dedi.

Konuşmasında, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya Federasyonu pasaportu taşımaları konusuna da değinen Nugzar Aşuba, Rusya vatandaşlığını, Abhazya vatandaşlarının rahat hareket edebilmeleri için Parlamento’da kabul ettiklerini söyleyerek, “Abhazya yasalarına göre, Abhazya vatandaşları çifte vatandaşlık hakkına sahiptir. Yani hem Abhazya, hem de Rusya vatandaşı olabilirler. Ama bu, Abhazya’nın Rusya’nın bir parçası olduğu anlamına gelmez” dedi.

“Biz kendi bağımsız devletimizi inşa ediyoruz. Gürcistan ile hiç bir zaman tek bir devlet olmayacağız, fakat onunla iyi komşuluk münasebetleri kurmaya hazırız” diyen Nugzar Aşuba şöyle devam etti: “Gal bölgesinde yaşayanlara zorla Abhazya kimliği ve vatandaşlığı verme gibi bir niyetimiz yok. Gal bölgesinde yaşayan ve Gürcistan vatandaşı olanlar, eğer bu vatandaşlıklarını ret etmeyecek olurlarsa, Abhazya’da oturabilmek için geçici ikamet belgesi alacaklar”.

 

Sayı:2005 12

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz