İSTENİNCE OLUYORMUŞ 

0
668

Gubsege Grubu “Köy Projesi”

Gençlerin farklı projelerini hayata geçirmeyi amaçlayan “Genç Proje” ilk olarak İnternet sayfasında gündeme geldi. Amacı Kafkas Halklarını hiçbir fark gözetmeden kaynaştırmak, kültürel değerleri ortaya çıkartmak ve yaşatmaktır. Bu projelerin amacı, Türkiye’nin neresinden olursa olsun ortak bir amaç için Kafkas kökenli gençleri ve gönüllülerini bir araya getirebilmektir. 

Projelerden biri “Köy Projesi”dir. Projeye hayat veren ise Gubsege Grubudur. Her sene farklı kişilerden oluşacak olan ekip gidilecek köyün ihtiyaçlarına gönüllü olarak, elden geldiğince destek verecektir. Gubsege’nin birinci derece de işi okulların bakım, onarım veya temel ihtiyaçlarını imkanlar elverdiği ölçüde karşılayabilmektir. Şayet okul yok ise köyün camisinin veya köyün “haçeşh” dediğimiz misafir evinin bakımını yada mahsul zamanı ise köy halkına yardımcı olmak gibi farklı işlerde de yer alabilmektir. Her sene ağustos ayının ilk iki haftasından biri seçilecek ve 1 haftalık bir çalışma yapılacaktır. 

Özellikle köy halkına her hangi bir sıkıntı vermeden gidecek olan grup elemanlarının köy halkı ile kaynaşması, Çerkes kültürüne has özelliklerin tekrar yaşatılması ve bölge Çerkeslerinin kendilerine has örf ve adetlerinden grubu haberdar etmektir. Bu şekildeki kültürel alış verişler ve genel Çerkes kültürü ile ilgili bilgiler proje sonunda sitede yayınlanarak dünyanın dört bir yanından binlerce insanla paylaşılacaktır.   

Bu amaçlar doğrultusunda,. Gubsege Grubu olarak ilk çalışmamızı 2005 ağustos ayının 2.haftasında gerçekleştirdik. K.Maraş’ın Göksun ilçesine bağlı Hacıömer köyünde 1 hafta misafir olduk ve okulun ihtiyaçlarına elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık. 

Grubumuzun bir thamadesi ve ona yardımcı olan bir de thamade goze’si vardı. Grubun çalışma şekli, gidilecek köydeki okulun temel ihtiyaçları ve köy muhtarı ile birlikte köye yönelik hazırlanan organizasyonlardan grup thamadeleri sorumlu oldu. 

Yapılan işler de tüm grup üyeleri aktif olarak yer aldık. Bunun yanında köyden gençlerde her konuda Gubsege’ye destek oldular. Okulun baştan sona imkanlar elverdiği ölçüde bakımı için çaba sarf edildi. Yapılan işler sonucunda köy halkı ve çevre köylerden gelen misafirlerin beğenileri, övgü dolu sözleri ve emek kısmının dışında yaşanan manevi güzellikler vardı ki kelimeler anlatmakta sanırız yetersiz kalır. 

Başta Göksun Dernek başkanı Sayın Bedri Tokuç bey olmak üzere çevre köylerden gelen değerli misafirler bu bir haftayı festival güzelliğinde yaşattılar. Günün her anında ve konuşulan her konuda Çerkes kültürü ile ilgili bütün sıcaklığı ve güzellikleri yaşadık. 

Köy halkının son açılış gecesinde sergilediği davranışlar ise anlatılamaz sadece yaşanırdı. Mesela, bizim bilgimiz dışında akşam yapılacak olan açılış için gelen konuklara ikram etmemiz için birbirinden güzel yiyecekler getirilip büyük bir servis açıldı. Açıkçası bizler böyle bir şeyi hiç düşünmemiştik ve sergilenen incelik bizleri inanılmaz mutlu etmişti. Çünkü bu davranış bizim artık köyden biri olduğumuzu gösteriyordu. 

Sonuçta, kültürümüz ile ilgili unuttuklarımızı hatırladık ve hedefimiz olan Kafkas halklarını bir araya getirme amacımızın nüvelerine ulaştık. Gubsege ile Asetin, Lezgi, Shapsugh, Abzeh, Abhaz, Karaçay, Çeçen, Wubıh, Kabardey, hepimiz bir amaç için bir arada olduk ve aynı duyguları yaşadık. Asıl mutluluk işte bu noktadaydı. 

Ayrılırken vedalaşmadık, en kısa sürede görüşmek üzere dedik. Bir başka projede tekrar görüşmek hepimizin arzusu. Çünkü Genç Proje, gönüllü ve yetenekli arkadaşlarımız ile her geçen gün büyüyor, büyümeye de devam edecek. Yeter ki iyi niyetle bilinç birleşsin, sevgi ile inanç olsun. Bizler her zaman, hayatın her alanında gençlerimizin yanında olacağız, yeter ki istesinler. 

Saygılarımızla.   

Genç Proje / Gubsege 

 

Sayı : 2005 12