“Bizler Hep Beraber Cohar’ız” 

0
499

Dudaev’in Katledilişinin 10. Yılında

Çeçenya’nın seçilmiş Devlet Başkanı ve ulusal bağımsızlık mücadelesi önderlerinden Dzhokar Musayevic Cohar DUDAEV’in 10. ölüm yıldönümü olan 21 Nisan 2006 günü, eşi Alla DUDAEVA’nın yaptığı açıklama Daymokh Haber Ajansı’nca yayınlandı: 

“Özgürlük Şövalyesi, 

21 Nisan 1996 yılında, tam on yıl önce, yine böyle bir bahar gününde, dağlık Gekhi-Çu köyünde, Çeçen halkının büyük bir kaybı oldu: Çeçen-İçkeria Cumhuriyeti’nin I. Devlet Başkanı Cohar Dudaev. 

Hedef arayan Rus roketinin patlamasıyla taze yeşil otlar karardı, çiçek açan alıçların beyaz yaprakları kızardı ve Cohar  ‘anavatanının dağlarını kucaklayarak anavatanının toprağında’ ebediyete yürüdü. Onu uzun süre saklayan ana vatanının dağları ve ormanları, tüm Çeçen toprakları onu kucakladı. 

Biz Cohar’ın ölümüne sebep olan hainleri lanetliyoruz. Yeltsin başkanlığındaki büyük hükümet, boyun eğmeyen Çeçen Devlet Başkanı’nı uzay teknolojisini kullanarak yok etti. Ama, dedelerinin ruhuna sadık kalan Cohar, onlara sadece güldü ve ölümden korkmadı! Çünkü O’nun için en büyük şeref, vatanının özgürlüğü için canını vermekti. O vatanını fedakarca seviyordu. 

Çeçen savaşçılarına hayrandı. Cohar; ‘Onların her biri, binine bedel’ diyordu ve haklıydı. Ama O, hainleri gördüğünde hayatının en büyük acısını hissetti. O, derin bir nefes alarak, ‘Bunlar Çeçen değil’ diyordu. ‘Gerçek Çeçenler annelerine, perişan vatanlarına ihanet etmez. Bunlar ise Çeçen topraklarından sahiplerinin izine koşuyorlar’. Hainler, onun öldürülmesine yardım ettiler. Başka türlü, zulme uğrayan tüm halkların özgürlük sembolü olan Cohar nasıl öldürülebilirdi ki? 

Ve öldürülen tüm suçsuzların, kamplarda işkenceye maruz bırakılanların, tanklarla ezilen, bombalarla havaya uçurulan kadın ve çocukların kanları intikam için feryat ediyor! Bakın Litvanya, Letonya, Estonya ve Ukrayna’dan sonra ünlü ve eski Kafkasya da ayağa kalkıyor! Rusya İmparatorluğu, kötülük ve yalana mahkum! 

Şanlı Coharkale’de, betonlar arkasında saklanan siz yandaşlar. Siz de döneminizi toprak böceklerinin yaşadığı gibi yaşayacaksınız, sizin hakkınızda hiçbir hikaye anlatılmayacak, hiçbir şarkı yazılmayacak. Oysa O’nun ismi dünyada onlarca cadde ve meydana verildi ve Cohar kesinlikle dönecek… 

Eğer bizler O’nun yaptığı gibi, zafer için elimizden gelen her şeyi yaparsak bir mucizeyi, mümkün olmayanı gerçekleştirebiliriz. O boşu boşuna Çeçenler’i sevmedi ve inanmadı. Şimdi bizim sıramız… 

Bizler hep beraber- Coharız! 

Alla DUDAEVA 

 

Sayı : 2006 05