Krasnodar’a İlhak Çabaları Adıgey’de Tansiyonu İyice Yükseltti

0
451

4 Nisan günü Adıgey Devlet Başkanı Hazret Şövmen’in, RF Güney Federal Bölge Temsilcisi Dmitri Kozak’ın Adigey’in Krasnodar Bölgesi’ne katılması yönündeki baskılarını eleştirerek parlamento oturumunda istifa ettiği yönünde yapılan açıklamanın ardından basın sekreteri Abrek Çiç bu haberi yalanlayarak, parlamento oturumundaki katılımcıların devlet başkanının ifadelerini yanlış anladığını bildirdi. Ardından Adıgey Devlet Başkanlığı Basın Sekreteri Çiç, milletvekillerinin Şövmen’in bir sonraki devlet başkanlığına aday olarak gösterilmesi talebiyle Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir başvuru mesajı hazırlamakta olduklarını ifade etti. Bu gelişmeler üzerine Adıgey sivil toplum kuruluşları, Devlet Başkanı Hazret Şövmen’den istifa etmemesini istedi. 

Şövmen’e destek için 07.04.2006 Adıgey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’ta “Çerkes Kongresi”, “Adıge Xase”, “Adıgey Kadınlar Birliği” ve “Birleşik Rusya Gençlik Birliği” tarafından binlerce kişinin katılımıyla bir miting yapıldı.  

Adıgey İçişleri Bakanlığı’nın bilgilerine göre, Maykop’taki meydanda yaklaşık 3 bin 500 kişi vardı. Mitingi, Karadeniz Şapsığları temsilcisi “Znaniye” adlı sivil birliğin başkanı Kazbek Açmiz açtı. Açmiz, mitingin devlet başkanına destek, yabancı düşmanlığı ve faşizmi protesto, Adıgey’in statüsünün korunması amacıyla yapıldığını ifade etti. Maykop Devlet Üniversitesi öğrencilerinin de meydana geldiği, meydanın dolması ile üzerinde “Hazret Şövmen bizin devlet başkanımız”, “Şövmen halkın seçimi” yazılı pankartların açıldığı bildirildi.  

Mitingde, Çerkes Kongresi, Adıge Xase, Adıgey Kadınlar Birliği başkanları, Birleşik Rusya partisinden milletvekili Aleksandr Luzin, Adıgey ve Krasnodar müftüsü Yemıj Nurbi, Maykop ve Adıgeysk başpiskoposu Panteleimon birer konuşma yaptı. Konuşmacıların hepsi, halkı barış ve dostluğa çağırarak, Hazret Şövmen’in politikasını desteklediklerini ifade etti.  

Devlet Başkanı’nın başkent Maykop’ta olmamasına rağmen yapılan mitingin başarılı geçtiği, mitingin sonrasında kabul edilen bildirinin RF Güney Federal Bölge Temsilcisi Dmitri Kozak’a gönderildiği bildirildi.  

Öte yandan ” Adıgey Cumhuriyeti’yle Uluslararası Dayanışma Komitesi” Adıgey Devlet Başkanı Hazret Şövmen’e destek amacıyla dün bir bildiri yayınladı. 

Bildiride, Ürdün, İsrail, Türkiye, Hollanda, Kanada, Amerika ve diğer çeşitli ülkelerden koordinatörler tarafından imzalanmış olan bildiride şu ifadelere yer verildi.  

“Uluslararası Adıgey’le Dayanışma Komitesi, Adıgey Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin Devlet Başkanı Hazret Şövmen’in içinde bulunduğu karmaşık durumla ilgili korku ve endişelerini dile getirmektedir. 

Adıgey Cumhuriyeti’nin Krasnodar Bölgesine dahil edilmesi için, Güney Federal Bölge Özel Temsilcisi Dmitri Kozak’ın şahsında, baskı yaparak, her ne pahasına olursa olsun halkını savunmak için ayağa kalkan gerçek bir halk önderi olan lideri bertaraf etmeye çalışmaktadır.  

Hazret Şövmen, başkanlığının ilk gününden itibaren, o zaman kadar halkı saran bürokrasiye yolsuzluklara ve yoksulluğa karşı savaş ilan etmiş ve bu konuda taviz vermemiştir. Bugün, ekonomide olsun vatandaşın hayat standardında olsun verdiği bu savaşın meyveleri alınmaktadır.” 

Bildiride, vatanlarından koparılmış bütün Adıge diyasporasının Hazret Şövmen’in Devlet Başkanlığı’nı desteklediğinin ve onu kendi başkanları olarak kabul edip, benimsediğinin altı çizilerek, şöyle devam edildi:  

“Hazret Şövmen’in kaybedilmesi Adıgey’in kaybedilmesi gibidir. Bugün Hazret Şövmen, Kafkasya’da, bütün dünyaya dağılmış olan halkın sembolüdür. O, neredeyse tek başına hiçbir yeniliğe, hiçbir inisiyatife, hiçbir itiraza tahammül göstermeyen bir imparatorluk sistemine karşı koydu.O, Adıgey Cumhuriyeti ve vatandaşları için yeterince çok şey yaptı. Onun istifa etmesi Adıge Cumhuriyeti’nin, Adıge etnik kimliğinin doğup bin yıllarca yaşadığı ana yurdunun, Krasnodar Bölgesi’ne dahil olması, yok olması demektir. Bu da Adıge halkının kimliğinin zamanla eriyip gitmesi ve yok olması anlamına gelir. Bugün tarih boyunca bir çok badireler atlatmasına rağmen ayakta kalmasını başarmış Adıge Halkının her zaman olduğundan daha fazla liderinin etrafında birleşmeye ve Adıge halkının sembollerini, hayatının bağlı olduğu şeyleri: Adıge Cumhuriyeti’ni ve ononun liderini, savunmaya ihtiyacı vardır. 

Bütün Dünya topluluğuna sesleniyoruz: 19 yy Rus-Kafkas savaşından sonra Adıge(Çerkes)halkını ikinci kez bir soykırıma tabi tutmaya kimsenin hakkı yoktur.” 

 

Sayı : 2006 05