Yeni Çar üçüncü kez başkanlık koltuğuna oturmak istiyor ama Beslanlı Anneler Putin’e Hayır Diyor 

0
505

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üçüncü kez devlet başkanı seçilmesine olanak verecek anayasa değişikliği yapılmasıyla ilgili bir referandum düzenlenmesi yönündeki inisiyatife ilk ciddi tepki, yüzlerce çocuğunu Putin’in acımasız kararı ile şiddete kurban veren Beslan’dan geldi. 

Kuzey Osetya’da bulunan “Mutabakat ve İstikrar (Soglasiye ve stabilnost)” adlı hareketin, Putin’in üçüncü kez devlet başkanı olarak seçilebilmesi için anayasada değişiklik yapılması konusunda bir referanduma gidilmesi yönündeki girişimine, Beslan Anneleri Komitesi temsilcileri karşı çıktı. Beslan Anneleri Komitesi temsilcileri, ülkenin önemli kanunlarında değişiklik yapılamayacağını ve bazı kişilerin isteğine göre kuralların yeniden inşa edilemeyeceğini belirttiler. 

Beslan Anneleri Komitesi üyelerinden Anneta Gadiyeva, “Ne yani, bu kadar nüfusu olan ülkede nitelikli idari kadro mu yok? Anayasa’yı sürekli değiştirmenin ne gibi bir zorunluluğu var? Bizim Anayasamız bizi korumadı, bizim çocuklarımızın yaşam hakkı ihlal edildi. Ya Anayasa’ya göre yaşamalı, ona riayet etmeli ya da hiç kabul edilmemeli. Biz referanduma karşıyız” dedi. 

Referandum inisiyatifine ise Beslan’ın Sesi Komitesi daha ciddi eleştirilerde bulundu. Komite, geçtiğimiz Cuma günü bu konuda bir açıklama yayınladı. Beslan’ın Sesi Komitesi Başkanı Ella Kesayeva’ya göre, Putin siyasetinin en büyük başarısızlığı Beslan trajedisi ve onun sonuçları. Kesayeva, “Kuzey Osetya toplumundan Putin’in üçüncü kez devlet başkanlığına aday gösterilmesi talebinin çıkması, ülke için bir hakarettir. Eğer bu teklif Osetya’dan çıktıysa, demek ki bu teklifin öncüleri Putin’i Beslan trajedinin baş suçlusu olarak görmüyorlar” dedi. 

Kesayeva, “Bu girişimin ölenlerin anısına hakaret olduğunu ve ülkeyi tahrik ettiğini düşünüyoruz. Biz inanıyoruz ki; bu düşünce bizim ‘toplumcularımızın’ başının altından çıkmadı, bu düşünce Kremlin’i terk etmek istemeyenlerin başının altından çıktı. Bu düşüncenin taraftarları, Putin’in sekiz yıl boyunca ülkeyi ayağa kaldırdığını, büyük başarılar sağladığını ve Rus vatandaşlarına fayda getirdiğini ve O’nu devlet başkanı olarak görmek istediklerini söylüyorlar. Bu ifadeler kendi başına hakaret edici ve ahlaksızca değil mi?” diye konuştu. 

Kesayeva, Putin’in devlet başkanlığı döneminde ülkede çok sayıda eylem meydana geldiğini, faşizm ve rüşvetin yeniden ortaya çıktığını savundu. 

Kesayeva, “Trajediden bir yıl sonra bizim kadınlarımız O’na gittiğinde, eylem hakkındaki tüm gerçekleri bilmediğini söyledi. Eğer devlet başkanı eylem hakkındaki gerçekleri bilmiyorsa bize üçüncü dönem için gerekir mi? O’nun yakın çevresinden tek bir güvenlikçi Beslan konusunda  cevap vermedi. Bu doğrudan Putin’in yakın çevresini saklamaktır. Suçluları saklayan bir devlet başkanı ahlaki açıdan daha fazla ülkenin başkanı olarak kalamaz” dedi. 

Putin’e üçüncü kez devlet başkanlığı hakkı tanınması için anayasada değişiklik yapılması konusunda referandum talebinde bulunan “Soglasiye ve stabilnost” adlı sivil organizasyon referandum yapılması için Devlet Duma’sı ve Federasyon Konseyi’ne resmi olarak başvurdu. 

 

Sayı : 2006 05