Elbruz’dan Erciyes’e Sanat Köprüsü

0
523

Kayseri Kafkas Kültür Derneği’nin geleneksel etkinliği olan  6. Uluslararası Kayseri Kafkas Festivali bu yıl 6-8 Temmuz 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Düzenlenen çeşitli etkinlikler arasında “Elbruz’dan Erciyes’e Sanat Köprüsü” başlıklı resim ve heykel sergisi ve “Sanatın Toplumsal Rolü” başlıklı panel düzenlendi. Sergiye Nalçık’tan 8, Türkiye’den 12 ressam katıldı. Açılış töreninde Nalçık’tan 4 ressam ve 1 heykeltıraş, Türkiye’den 4 ressam ve 1 heykeltıraş hazır bulundu. Panelde  Yazar Fahri Huvaj, Yazar Çetin Öner, Film Yönetmeni Sezgin Türk, Yazar Mevlut Atalay, ressam olarak benimle birlikte Nalçık’tan Heykeltıraş Arsen Gushapsa ve ressam Eduard Mazlo katıldılar. 

3 yıl önce İstanbul Bağlarbaşı Kafkas Kültür Derneği’nin düzenlediği “Türk Resminde Kafkas asıllı ressamlar” sergisiyle başlayan ve Türkiye’de profesyonel olarak sanat yaşantısını sürdürmüş ve sürdüren Kafkas asıllı sanatçıları ve eserlerinin tanıtımını amaçlayan sergi daha sonra bazı derneklerimizin etkinliklerinin ayrılmaz parçası oldu. Bu etkinliği geleneksel hale getiren derneklerin başında Adana Kafkas Kültür Derneği geliyor. Kayseri Kafkas Kültür Derneği bu etkinliği her yıl düzenleyeceği festivalde tekrarlamak istiyor. Çorum Kafkas Kültür Derneği de gelecek yıl düzenleyecekleri etkinlikte Kafkasya’dan katılan sanatçıların ağırlıkta olacağı bir sergi düzenleyecek. 

Kafkas Kültürü’nün evrensel sanat problemiyle ne kadar ilişkili olduğunu ve evrensel kültüre ne tür katkılar yaptığını bu sergiler bize gösteriyor. Kurulan ilişkiler ve etkinliklerle anavatandan diyasporaya uzanan bağlar sanat diliyle daha yetkin anlatılabilir. Bu ilişkiler, sanatçıların kendi kaynaklarından beslenmesini teşvik edebilir ve sanatlarının özgün renginin oluşumuna katkı sağlayabilir. Tüm bu gelişmeler aynı zamanda bizim toplumsal biçimlenmemizin yoludur. 

Sayı : 2006 08