Adıge Yazar Çeraşe Tembot, Doğum Gününde Anıldı

0
508

Çeraşe Tembot yaşasaydı, bugün 104 yaşında olacaktı. Tembot’un doğup yaşadığı müze ev, doğduğu günün anısana (16 Ağustos) kapılarını açtı. Arkadaşları, akrabaları ve sevenleri, halkın asla unutamayacağı büyük yazarı anmak için ziyarete geldi. 

 “Tembot’un doğduğu günü Çerkes insanına hatırlatmaya gerek yok” diyor, Adıgey Cumhuriyeti’nin kıdemli sanatçılarından Çepaye Murat. Ve ekledi: “O yaşamı boyunca kültür ve edebiyat için çalışan gençlerden yardımını, bilgisini esirgemedi. Yazdığım ilk küçük piyesi duyunca buluşmuştuk, yayınlanması için yardımda bulunmuştu”. 

Çeraşe Tembot’un doğum gününde yazar arkadaşları, sanatçılar, öğrenciler müzede buluştu. Eşi Zuze, aile arşivinden resimler gösterdi, anılarını anlattı ve ekledi: 

 “Tembot hayatı çok seviyordu, yazdıklarını hayattan aldı. İnsan yığınlarının resmidir, kendinden önceki hayatların yaşanmışlığıdır, kaygılarıdır, gidişatıdır yazdıkları ve umutlarını biriktirerek bir tarz yarattı. Okuyanlar okuduklarını unutamıyor, akıllarının bir köşesinde kalıyor.Tembot şefkatli idi, herkese yardıma hazırdı, iyi bir insan ve bilgeydi”. 

En yaşlı gazetecilerimizden Yuri Kuryuçkov duygularını şöyle dile getirdi: 

“Edebiyatı zenginleştirecek temalardan ve hayatın değişen yüzünü konuşmayı severdi Tembot. Beraber balık satmaya gitsen de bir odada oturup konuşsan da asla sıkılmazdın”. 

Tembot’un doğum günü anma toplantısına torunu Şamil de katıldı ve duygularını ifade etti: “Dedemi çok seviyorum ve gurur duyuyorum. Ben onu görmesem de yazdıklarını okudum. İnsanların O’na nasıl saygı duyduklarını, sevdiklerini görüyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor”. 

Çeraşe Tembot unutulmayacak, bıraktığı iz asla silinmeyecek. 

Şauwko AslanguaşÇev: Çurmıt Sebahattin 

17.08.2006 

www.adygvoice.ru 

  

Sayı : 2006 09