Finlandiya’daki Mülteci Çeçen Çocuklar Yaz Kampına Katıldı

0
508

Çeçen Cumhuriyeti Ichkeria Basin ve Halkla İlişkiler Bakanlığı CHRI’den aldığımız bilgiye göre Finlandiya’nın Turku şehrinde bu ülkede kalmakta olan Çeçen mülteci çocuklar için bir yaz kampı düzenlendi. 

Finlandiya Çeçen Derneği tarafından organize edilen kampa Finlandiyalı iş adamları, Finlandiyalı profosyonel gazeteci Mikael Storsj ve Finlandiya Hükümeti destek verdi. Tapani Maatilda gözetiminde 17-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen yaz kampına 50 çocuk ve anneleri katıldı. Yaz kampı Çeçen çocukların hem dinlendiği hem de yeni şeyler öğrendiği bir organizasyon oldu. 

Çeçen hükümetini temsilen Çeçen milletvekili Isa Dzhabrailov, Finlandiya Çeçen Derneği delegasyonu ve Mikael Storsj yaz kampına bir ziyarette bulundu. Ziyaretleri sırasında da Finlandiya Çeçen Derneği ve Mikael Storsj tarafından hazırlanan ABATE isimli renkli Çeçence okuma kitabını çocuklara hediye ettiler. 

Isa Dzhabrailov, verdiği demeçte okuma kitabının Çeçen hükümetince onaylandığını, kitabın Çeçen Cumhuriyeti Ichkeria’nın devlet başkanları Dzhokar Musayevic, Cohar Dudaev, Zelimhan Yandarbiev, Aslan Maskhadov ve Dokka Umarov’un biyografilerini içerdiğini belirtti. 

Kampa Finlandiya gazeteleri ve televizyonları büyük ilgi gösterdi. Finlandiya devlet televizyonu dünden bugüne Çeçenya’yı, mültecileri ve yaz kampını anlatan kısa bir belgesel-haber yayınladı. 

Avrupa’nın pek çok yerinde ve Türkiye’de tarifi imkansız güç koşullarda yaşamaya çalışan, gözaltı merkezlerinde hayatta kalma mücadelesi veren mültecilerin de benzer organizasyonlara ihtiyacı olduğu muhakkak. Hiç değilse kısa süreli bir değişiklik çocuklar açısından son derece faydalı olacaktır. Ümidimiz bu yaz kampının ve Finlandiya’nın mültecilere sağladığı imkanların diğer devlet yetkililerinince de örnek alınması ve mülteci probleminin sona erdirilmesi. 

www.cecenmulteciler.com 

  

Sayı : 2006 09