İsrail Akdeniz’i Öldürüyor

0
503

Greenpeace, İsrail’in Ciyyeh Elektirik Santrali’ni bombalanmasının ardından 10- 15 bin ton Fuel Oil’in Akdeniz’e karıştığını, sızıntının deniz tabanındaki yaşamı öldürdüğünü belirtti; derhal tam kıyı çevre değerlendirmesi yapılmasını talep etti.  

Greenpeace, İsrail’in 13-15 Temmuz’da Ciyyeh Elektirik Santrali’ni bombalanmasının ardından petrol sızıntısının en az 100 metre batıya, düzinelerce metre kuzey ve güneye doğru ilerlediğini, petrolün su üstünde 1-10 santimetre arasında kalınlıkta bir tabaka oluşturduğunu ve deniz tabanını kapladığını açıkladı. 

Saraç: Türkiye hükümeti Akdeniz’e sahip çıkmalı  

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Canan Saraç da, “Görüntüler yerel yöneticilerin uluslararası otoritelerle beraber biran önce harekete geçmesi gerektiğini gösteriyor. Savaşın çevreye olan etkilerinin tam olarak değerlendirilebilmesi için, petrol sızıntısı başta olmak üzere çevreye diğer etkilerinin de bir rapor haline getirilmesi gerekiyor” dedi. 

Saraç, Türkiye hükümetinin de uluslararası çağrılara cevap vererek Akdeniz’e sahip çıkmasını ve biran önce uluslararası kurumlar ve diğer hükümetlerle çalışmaya başlamasını talep etti. 

Greenpeace, gerek Lübnan hükümetine gerek de bölgesel kuruluşlara istendiği takdirde her türlü yardıma hazır olduğunu ve petrol temizleme çalışmalarına gönüllü gruplarını koordine ederek katılacağını duyurdu. 

Bölge toptan yokoluştan döndü  

Rüzgar ve deniz akıntılar bu sefer uygundu ve Akdeniz bir çevre felaketine 150 km.lik bir bölümünü kurban vererek kurtuldu. Eğer rüzgar farklı esse idi Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan kıyılarına kadar uzanacak bir kirlilik yaşanacaktı. İsrail’in sonuçlarını bilerek yol açtığı bu yıkım uzmanlara göre zamanında müdahale edilse bile en az bir yılda ve milyon dolarlarla temizlenebilir. Diğer taraftan deniz tabanına yerleşen petrolün onlarca yıl sürecek ölü bir ortama yol açtığı da biliniyor. 

 

Sayı : 2006 09