Kafkasyadan Kısa Kısa

0
482

Kaberdey Balkar Cumhuriyeti’nde Abhazya’ya Destek Mitingi 

Kaberdey – Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’te, 13 Ağustos tarihinde Abhazya ve Osetya Cumhuriyetleri’ne destek mitingi yapıldı. 

KBC Abhazya gazileri derneği öncülüğünde, KBC Adıge Xase ve Afganistan gazileri derneğinin desteği ile organize edilen mitinge 6000 kişi katıldı. 

Mitingde KBC Adıge Xase başkanı Hafıtse Muhamed, Tiyatro sanatçısı ve aynı zamanda Abhazya halk sanatçısı ünvanına sahip Mısostışxue Pşızebiy, Terç-Malke bölgesi kazak atamanı Lyubunya Nikolay, Osetya kazakları atamanı Eybiyev Hariton sırasıyla birer konuşma yaparak Abhazya’da ve Osetya’da sorunların barışçı yöntemlerle çözümlenmesi gerektiğini vurguladılar. 

Daha sonra söz alan ve savaşı bizzat yaşamış insanlar olan Gazeteci Ğuk’el’ Yura, Abhazya gazileri derneği başkanı Aleksey Bekşoko, Afganistan gazileri derneği başkanı Tx’eğelec Timur ve Güney Osetya temsilcisi Zurab Kokoyev birer konuşma yaparak “Bizler sorunun barışçı yöntemlerle çözülmesinden yanayız fakat eğer sorun güç yöntemleri ile çözülmek istenirse, biz hepimiz yine kardeşler olarak hep birlikte topraklarımızı savunmaya da muktediriz, bu gün burada toplanan insanların kararlılığı bunun en bariz göstergesidir” dediler. 

Toplantıda Abhazya’daki kardeşlerimize destek olmak ve bu konudaki kararlılığı göstermek üzere bölgeye bir grup gönderme kararı alındı. 

Toplantıda KBC parlamentosu adına bir konuşma yapan Apşşe Zawur ve KBC tarım akademisi öğrenci komitesi başkanı Şıbzıh”ue Narzan ve Adıge kardeşliği gençlik örgütü adına Qunaş Ali söz alarak temsil ettikleri örgütler adına Ahbazya ve Osetya’ya destek verdiler. 

Nıbejj Taise. 

Adıge Psalhe Gazetesi 

Çev: Ergun Yıldız 


Rus Saldırganlardan Çeçenlere Baskın: 1 Ölü  

Avusturya’nın Hallein kasabasında Çeçen mültecilerin eğlencesini basan silahlı beş Rus saldırgan eğlenceyi kana buladı. Saldırıda 1 kişi öldü, 7 kişi ağır yaralandı. Bölgedeki polis merkezinden yapılan açıklamada, Hallein kasabasında mülteci kampında kalan Çeçenlerin düzenlediği eğlence gecesini yerel saatle 22.45’te basan beş Rus saldırganın silahlarıyla rastgele ateş açtığı, olayda bir kişinin öldüğü, 7 Çeçen mültecinin ağır yaralandığı bildirildi. 

Binadaki Avusturyalı komşuların ihbarı üzerine olay yerine ulaştığını belirten polis, beş kişi oldukları belirtilen Rus saldırganların karanlıktan yararlanarak, kayıplara karıştığını belirtti. 

Polis yetkilileri, silahlı saldırganların kimliklerini henüz belirleyemediklerini, olayın perde arkasını çözebilmek için yaralıların ifade vermelerini beklediklerini bildirdiler. 


Kuzey Osetya Hükümeti Görevden Alındı

Kuzey Osetya devlet başkanlığı basın sekreteri Kseniya Gokoyeva tarafından İTAR-TASS’a yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Mamsurov 29.08.2006 günü hükümeti görevden aldı. Gokoyeva, bakanlar kurulunun ortak amaçlara yönelik sonuç elde edilebilmesi için her bir bakanlığın sorumluluğunun bilincinde ortak bir irade sergileyememiş olmasının hükümetin görevden alınması konusunda en önemli sebep olduğunu ifade etti. 

Gokoyeva’nın ifadesine göre, hükümetin görevden alındığını açıklayan Devlet Başkanı Taymuraz Mamsurov, yaptıkları çalışmalardan ötürü tüm hükümet üyelerine teşekkür etti ve eski hükümet başkanı Aleksandr Merkulov’un elinden geldiğince görevinin gerekliliğini yerine getirdiğini, ancak ülkenin, içinde bulunduğu duruma bağlı olarak hükümetten daha fazla organize olmuş bir çalışma beklediğini ifade etti. 

Özgürlük radyosunun bildirdiğine göre, yeni hükümet oluşturuluncaya kadar önceki bakanlar görevlerini devam ettirecek. Bakanlar kurulu başkanlığını ise geçici olarak başbakan yardımcısı Oleg Hatsayev yürütecek. 

RİA Novosti haber kaynaklarına göre, yeni hükümet başkanlığı görevine şu anda Kuzey Osetya Gümrük Müdür Yardımcılığı görevini yürütmekte olan Nikolay Hlıntsov getirilecek. 


Beslanlı Annelerden Resmi Rapora İtiraz.  

1-4 Eylül 2004’da Kuzey Osetya’nın Beslan köyünde yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan okul baskınıyla ilgili gerçeği açığa çıkarmak için kurulan Beslan Anneleri adlı örgütün çatısında birleşen yakınlarını yitirmiş Beslanlılar, eylem soruşturmasının gerektiği gibi yürütülemediğini açıkladılar. Dün Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Beslan Anneleri üyelerinden Lüdmila Pliyeva, Beslan’daki rehine eylemi ve baskınla ilgili yürütülen resmi soruşturma sonuçlarından memnun olmadıklarını söyledi. İnceleme ve soruşturmanın normal bir şekilde yürütülmediğini ifade eden Pliyeva, bugüne dek birçok soruya cevap alamadıklarını belirtti. 

Basın toplantısına katılan Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın oluşturduğu Beslan Komitesi’nin üyesi Yuri Savalyev de, resmi raporu yalanlayan bilgiler sundu. Komiteden ayrı olarak kendi raporunu hazırlamış olan Savalyev, 4 Eylül 2004’te okulda çıkan ve asıl faciaya yol açan yangının dışarıdan atılan füzeler yüzünden çıktığını söyledi. Savalyev, rehine eylemine resmi makamların ileri sürdüğü gibi 32 değil 70 kişinin katıldığını söyledi. 

Toplam 1128 kişinin rehine alındığı Beslan’daki baskında 186’sı çocuk 317 rehine, 2 Acil Kurtarma Çalışanı, 10 FSB ajanı ve Beslanlı bir sivil hayatını kaybetmişti. 728 rehine, bir Beslanlı sivil ve 55 FSB çalışanı, polis ve asker de yaralanmıştı. Çeçen lider Şamil Basayev, rehine eylemini üstlenmiş ama masum sivillere eylemcilerin kesinlikle ateş açmadığını ve dışarıdan yürütülen operasyonun faciayla sonuçlandığını belirterek Kremlin’i sorumlu tutmuştu. 

  

Sayı : 2006 09