Çerkes Köyü Yeniköy de Alevlere Yenik Düştü 

0
563

Ormanlarımız Alev Alev

Ağustos ayı içinde çıkan orman yangınları Ege ve Akdeniz Bölgesini alevler içinde bıraktı. Ege Bölgesi’nde  Selçuk’ta başlayan yangın rüzgarın da hızıyla geniş alana yayıldı. Selçuk’ta bulunan  Meryemana Evi yangından güçlükle kurtarılırken yangının yönü Kuşadası’na döndü. Hızla 

büyüyen yangın Selçuk-Kuşadası arasında bulunan ormanlık alanda çam ağaçlarından oluşan ormanın tamamen yanmasına neden oldu. Geniş ormanlık ve tarım alanlarının tamamen yanmasından sonra, yetkililer yangının kontrol altına alındığını ve ardından tamamen söndürüldüğünü bildirdiler. Meryemana Evi’nin zarar görmemesi için çaba harcayan ekiplere Meryemana Kilisesi Başrahibi teşekkür etti. 

Aydın Kuşadası’na bağlı Çerkes köyü olan Yeniköy’de  yangının sıçraması sonucu, Çerkes vatandaşların bazılarının zeytin bahçeleri ile tarım alanları ve çam ormanlık alanı yanıp kül oldu. 

Özellikle Yeniköy Kalaycı Mevkii civarında ve köy yerleşim yerine yakın olan bahçeler zarar gördü. 

Yeniköy’de yaşayan Çerkesler “üzüntü içinde olduklarını” dile getirdiler. Köylülerden Nadir U. “Köyde orman diye bir şey kalmadı” dedi. Dedeleri Kafkasya’ dan gelip bu köye yerleşen, 74-76 yaşlarındaki köylülerin üzüntüleri telefon görüşmemizde anlaşılabiliyordu. Bjeduğ köyü olan Yeniköy’de yaşayanlar, kendi bahçelerinin zarar görmesinin yanı sıra köyün ormanlık alanının yok olmasından da büyük üzüntü duydular. Yeniköylü Adığe (Bjeduğ) olan Zübeyde K. “Benim yol kenarında ormana yakın olan yerde bulunan zeytin ağaçlarım yangından etkilendi. Yanmayan zeytin ağaçlarının bütün çiçekleri yangın ateşinden kavruldu. Kardeşimin ve akrabalarımın da ağaçları zarar gördü. Yanmayan ağaçlar uğraşılar sonunda belki kendilerine gelir. Fakat biz en çok köyde orman kalmamasına, köyümüzün çehresini oluşturan çam ağaçlarının yok olmasına üzüldük. Bu köy bizim dedelerimizin Kafkasya’dan geldikten sonra yerleştikleri yer. Bütün akrabalarımın, sülalemin bu köyde anıları, hatıraları var. Köyün etrafı yemyeşil ormanlık alandı, şimdi çıplak dağlar simsiyah. Üzüntülüyüz” dedi. 

2 gün süren yangın sonunda yerel ve ulusal basında, Sulçuk-Kuşadası arasındaki ormanlık  alanda “yangının 300 hektar fıstık çamı ve kızılçam sahasında etkili olduğu” açıklaması yer aldı. Köylülerin alanları ise bu tesbitin dışında kaldı. 

Daha önceki yıllarda Tansu Çiller’in Yeniköy Kalaycı Mevkiinin karşısında komşu köyün dağlık alanında çiftlik kurması üzerine basında yer alan Yeniköy;  Kuşadası çöp depolama alanının  taşınması planına karşı muhtarı, ihtiyar heyeti ve köylüleri ile bütün olarak bir çevre hareketi başlatmış ve bu olayın durdurulmasını sağlamıştı. Yeniköy Çerkes köyünde düzenlenen mitinge başta köylüler olmak üzere kitle örgütleri, duyarlı vatandaşlar katılmış, Yeniköy’ün çöplük olmaması için mücadele edilmiş ve mitinge  katılanların ağaç dikmesi ile miting sona ermişti. Civarda bulunan tek Çerkes köyü olan Yeniköy’ün basında bu ikinci yer alışı olmuştu. 

Haber: Lale Karaoğlan 

l.karaoglan@hotmail.com 

 

Sayı : 2006 09