Avrupa’ya mesaj verildi

0
486

Çerkesler Avrupa Parlamentosu’nda 

Tarih 9 Ekim 2006, Pazartesi. Brüksel / Belçika. Sabahın erken saatleri ve yazdan kalma harika bir gün. Geleneksel kıyafetlerinin içerisinde, tam bir Çerkes asaleti ile başları dimdik, dudaklarında sıcak bir gülümseme ile gencecik kızlarımız ve erkeklerimiz bir güneş gibi ışıl ışıl Brüksel sokaklarını aydınlatıyorlar. 

Sokaklarda, caddelerde, dükkanlarda Avrupalı insanlar bu ilginç kıyafetler içerisindeki topluluğu dikkatlice süzdüler, biraz şaşkın biraz meraklı gözlerle kim oldukarını anlamaya çalıştılar. Rotası Avrupa Parlamentosu olan bu grup, uzun bir konvoyla Brüksel caddelerini meraklı bakışlar arasında geçerek Parlamento’ya giriş yaptı. 

Giriş kapısındaki samimi, güleryüzlü bir karşılama ve kısa süren kimlik kontrolünün ardından grubumuz içeri alındı. Parlamento binasında geleneksel kıyafetlerimizle dolaşarak parlamenterlere, bürokratlara, parlamento görevlilerine, basın mensuplarına kısaca o gün Parlamento’da olan hemen hemen herkese ulaşmaya gayret ederek kim olduğumuzu, nereden geldiğimizi, nerede yaşadığımızı, tarihimizi ve kültürümüzü anlatan küçük fakat içeriği büyük el ilanlarımızı dağıtarak kendimizi tanıtmaya çalıştık. 

Daha önceden planlandığı gibi, konferans salonunda bir saate yakın Çerkes kökenli, Almanya Yeşiller Patrisi Milletvekili Sayın Cem Özdemir ile Çerkes tarihi, kültürü, dünü ve bu günü üzerine kısa ama keyifli bir söyleşinin ardından halk dansları gösterisinin yapılacağı Avrupa Palamentosu’nun ana giriş kapısında hazırlanan sahneye gelindi. 

Avrupalı Çerkesler Federasyonu(AÇF) Başkanı Sayın Admiral Daşdemir bir açılış konuşması yaparak ‘kimseden bir talebimizin olmadığını, sadece kendileriyle tanışmak ve kültürümüzü tanımalarını sağlamak üzere burada olduğumuzu’ belirtti. 

Federasyonumuz bünyesindeki Şıble ekibi harika bir müzik ve dans sunumu yaptı. Parlamenterler, bürokratlar, danışmanlar, parlamento çalışanları, basın mensuplarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi, belki de bir çoğunun ilk kez gördüğü bu ilginç ama keyifli ve güzel gösteriyi coşkuyla izledi. 

Gösteri sonrası Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Sayın Cem Özdemir ve Federasyonumuz Başkanı Sayın Admiral Daşdemir birer basın açıklaması yaptılar. (..) Programın sonunda (..) önümüzdeki dönem anavatanımız Kafkasya’dan  ve diasporadan geniş katılım ile daha kapsamlı bir ‘‘Kültür Günü’’ yapma sözü alarak vedalaşıp ayrıldık. Avrupa’da belki de tarihte bir ilk olan bu kısa ama anlamlı ve etkili organizasyonu sizlerle paylaşmak istedik. 

Hepinize saygı ve selamlar

 Federation of European Circassians 

Avrupalı Çerkesler Federasyonu

Yaşar Aslankaya 

  

Sayı : 2006 11