Abhazya ile G. Osetya Elele Bağımsızlığa Koşuyor

0
582

Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’da yapılan seçimde, Eduard Kokoeti yüzde 98,1 oy oranıyla yeniden ‘cumhurbaşkanı’ seçildi. Güney Osetya’nın Basın ve Enformasyon Komitesinden yapılan açıklamada, bölge halkının 12 Kasım’da bağımsızlık referandumu ve yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gittiği belirtildi. Resmi sonuçlara göre, Kokoeti’nin oyların yüzde 98,1’ini aldığı, referandumda ise halkın yüzde 99’unun tercihini bağımsızlıktan yana kullandığı kaydedildi. Güney Osetya, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1992’de Gürcistan’dan ayrılarak tek yanlı bağımsızlık ilan etmişti. Referandumla Güney Osetya halkı bağımsızlık konusunda hiçbir tereddüdünün olmadığını dosta düşmana gösterdi. 

Öte yandan Abhaz diasporası, Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu’nun bağımsızlığın tanınması için 18 Ekim’de Rusya Federasyonu’na yaptığı çağrıya desteğini göstermek için anavatanın başkenti Sohum’a 100-150 kişilik bir temsilci heyeti göndermeye hazırlanıyor.  

Temsilci heyet Dünya Abhaz-Abazin Halkları Birliği’nin ‘Abhazya’nın bağımsızlığının korunması ve tanınması’ özel gündemiyle 15-16 Aralık’ta yapılacak kongreye katılacak. Konu ile ilgili basına açıklamalarda bulunan Kafkas-Abhaz Dayanışma Komitesi İrfan Argun, Dünya Abhaz-Abazin Halkları Birliği Başkanı Prof. Taras Şamba’nın daveti üzerine Türkiye’nin yanı sıra Suriye ve Ürdün gibi Abhazların yaşadığı diaspora ülkelerinden de güçlü bir katılım gösterileceğini söyledi. Argun, hem Abhaz hükümetinin, hem de Abhazya’daki muhalefet gruplarının desteklediği kongrede, halkın özgür iradesiyle benimsediği bağımsızlık kararının desteklenmesi yönünde kararlı bir tutum sergileneceğini belirtti.  

 ‘Güçlü bir katılım olacak’ 

Türkiye’den katılacak temsilcilerle ilgili organizasyon görevini Kafkas-Abhaz Dayanışma Komitesi olarak üstlendiklerini belirten Argun, “Bu Abhazya’nın referandumla bağımsızlığını ilan etmesinden sonraki en önemli ikinci tarihi dönemeçtir. Bağımsızlığın tescili için önemli sinyaller söz konusudur. Bu yüzden anavatanın bağımsızlık iradesine Türkiye’deki Abhaz ve Adıge diasporası olarak desteğimizi göstermek için en az 100-150 kişilik bir temsilci heyetiyle Sohum’a gitmeyi hedefliyoruz” dedi. Abhazya’ya gidecek temsilci heyette Jineps Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Görkem Yılmazer de bulunacak. 

Biz de Jineps Gazetesi olarak Türkiye’de yaşayan milyonlarca Çerkesin hem Güney Osetya, hem de Abhazya’daki bağımsızlık yönündeki gelişmeleri sevinçle karşıladığını bildirir, Oset ve Abhaz halkına Türkiye Çerkes Diasporası’ndan en içten tebrik ve selamları yollarız. İnanıyoruz ki, halkların özgür iradesine ipotek konmaya çalışılmazsa, Kafkasya herkes için daha huzurlu bir coğrafya olacaktır. Ve yine inanıyoruz ki, bağımsızlık yoluna girmiş bu iki Kafkas Cumhuriyeti’ni hiçbir güç durduramayacaktır.  

Yaşasın Bağımsız Abhazya! (*) 

Yaşasın Bağımsız Güney Osetya! (**) 

  

Sayı : 2006 12