Abhazya Avrupa’nın Komşuluk Politikasıyla İşbirliği İçinde

0
498

Avrupa Komisyonu uluslararası ilişkiler dairesi direktörü Hugues Mingarelli, Abhazya’nın Avrupa’nın iyi komşuluk politikalarıyla işbirliği içinde olacağını açıkladı.  

Resmi bir ziyaret çerçevesinde bulunduğu başkent Sukhum’da açıklamalarda bulunan Mingarelli, “Abhazya, Avrupa Birliğinin oluşturulmasında stratejık bir önem arzediyor, Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla Birlik Abhazya ile komşu hale gelmiştir. Biz Abhazya ve Kuzey Kafkasya ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Mingarelli, “Abhaz tarafıyla diyalogu başlatmak için somut önerilerde bulunduk” derken, “Her açıdan gelişmiş ve stabil bir Abhazya Avrupa’nın da çıkarınadır, biz sınırlarımız etrafında ekonomik gelişmişlik ve stabilizasyondan yanayız, ayrıca herkes kendi toprağında kontrolü sağlamalı ve düşmanlıklara izin vermemeli, Abhazya’nın da böyle düşünüyor olmasından ve kendisini Avrupa uygarlığının bir parçası kabul ederek entegrasyona sıcak bakmasından büyük mutluluk duydum” diye sözlerini noktaladı.  

Görüşmede Abhazya Devlet Başkanı Sergey Şamba Delegasyona Abhazya’daki sosyal, siyasal, ekonomik, sivil toplum ve insan hakları konusundaki yapılanmalar hakkında bilgi verdi. Şamba konuşmasında Avrupa Birliği ile komşu olmanın önemine değinerek “Abhaz toplumu zaten her açıdan Avrupa uygarlığının ve kültürünün ayrılmaz bir parçası olmuştur. AB’ nin Kafkasya’da barış ve güvenliğin garantisi olduğunu görmek bizi de sevindiriyor” şeklinde konuştu. Delegasyon daha sonra Başbakan Aleksadr Ankuab ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Stanislav Lakoba ile de birer görüşme yaptı.  

KAP-PHA DARYA  

 

Sayı : 2007 02