Armutluyazı

0
555

Sinop’un Ayancık ilçesine 21 km. uzaklıkta bulunan Armutluyazı köyüne, Büyükdüz ve Ömerdüz Çerkes köylerini geçerek ulaşırsınız. Diasporada Çerkesler’in güzelleştirdiği küçük bir Kafkasya kasabasını andırır bu köy. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz köyümüz 100 haneden oluşmaktadır. Köy halkının büyük bir bölümü eğitim ve iş sorunundan kaynaklı yurtdışı ve metropollerde yaşadığından yazın ve tatillerde bir araya gelme şansı bulmaktadır. Köyümüzde bulunan boylar Şapsığ ve Abzehler’dir. 

Maalesef içinde yaşadığımız değerlerin farkına ondan ayrı kalınca anlıyorsunuz, kıyaslayabiliyorsunuz. Köyümüzdeki ev planları hep aynı şekildedir. Dedelerimiz zamanından kalan evlerimizde konuk odası ve her gelin için ayrı bir oda ve bu odaların her birinde şömine (ocak) ve ebeveyn banyosu vardır. Ufacık, önemsiz gibi görünen bazı ayrıntılar halkların yaşam tarzları ve değerleri konusunda ipuçları verir bize. Bundan 70-80 yıl önce dedelerimizin yaptırdığı evlerin, yukarıda bahsetmiş olduğum ayrıntıları o günün koşullarına göre değerlendirildiğinde Çerkesler’de insana verilen değer, saygı ve yaşam kalitesini anlamakta sanırım ufak bir örnek. 

Her Mayıs ayının 7’ sinde KURTBOĞAN günü adı altında, civar köylerden de katılımın olduğu, Çerkes yemekleri yapılıp güreş müsabakaları düzenlenmektedir. 

Köyde yerleşik aile adları; Pışase, Hantuğ, Bjeduğ, Melbox, Netax, Şelaxo, Hacmefk’o, Tuko, Tak, Pışlefk’o, Enço. 

Deniz seviyesinden çok yukarıda bulunan, dağların arasında ve denizi görebilen bir güzelliğe sahiptir bu köy. Yaşamın stresinden ve kargaşasından  bunaldığınızda ve kendinizle baş başa kalmak istediğinizde Armutluyazı köyüne kaçın. Konuk evimizde Halujünüzü yedikten sonra siyah üzümden yaptığımız saf meyve suyunu, köyün kütüphanesine geçip arzu ettiğiniz kitabı okurken yudumlayabilirsiniz. O kadar yol çekilir mi demeyin, İNANIN DEĞER! ….. 

Derleyen: Fatma Çetinkaya 

silaadige@msn.com 

 

Sayı : 2007 02