Çerkes Diasporası’nın Sesi JİNEPS Gazetesi Soruyor: Sadece Tetiği Çeken mi Suçlu 

0
427

Türkiyeli Ermenileri’nin bağımsız ve onurlu sesi AGOS Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Sayın Hrant Dink’i alçakça bir suikast sonucu kaybettik. Bu kayıp sadece Türkiye Ermenilerinin değil, hangi kökenden gelirse gelsin bu topraklarda yaşayan özgürlüğe ve demokrasiye inanan herkesin ortak kaybıdır. Hepimiz yaşayarak göreceğiz ki, Sayın Hrant Dink’in kaybından doğan eksiklik zamanla azalmak yerine gün geçtikçe daha da derinden hissedilecek. Çünkü, gün be gün ülkemizin içine çekilmekte olduğu şovenist karanlıktan çıkmak için sayın Hrant Dink gibi sağduyulu ve bütünleştirici nitelikte çok fazla sembol isme sahip değiliz.  

Sayın Hrant Dink’i Türkiye kamuoyu birçok yönü ile tanıyordu, şimdi ise daha da çok tanıyor. Türkiye Çerkes Diasporası’nın Gazetesi JİNEPS olarak bizim onu özel olarak tanımamıza ise geride bıraktığımız 2006 yılında Abhazya’da yaşanan kanlı bir provokasyon neden olmuştu. Abhazya’da barış içinde bir arada yaşayan Abhaz ve Ermeni toplumlarının arasını açmak isteyen “Orman Kardeşliği” ismindeki paramiliter faşist bir Gürcü örgütü, bu ülkedeki bir Ermeni okulunu havaya uçurmuş ve olayı Abhazlar’a mal etmeye çalışmıştı. Bu kanlı olayın hemen ardından harekete geçen Sayın Hrant Dink, gazetemizle bağlantıya geçmiş ve bu provokasyonun boşa çıkartılması için ortak girişimlerde bulunmayı önermiş, bu nedenle çeşitli görüşmeler yapılmıştı. Bu olaydaki duyarlı tutumundan da kolayca anlaşılacağı üzere kendisi sadece Türkiye ve Ermenistan’ın değil tüm Kafkasya’nın barışına da katkı koymaya çabalayan mümtaz bir kişilikti.  

Ölen bir insanı geri getirmek olası değil. Ama haklı ve doğru inançları nedeniyle bir yazarı katledenlerin kanlı siyasi hesaplarını boşa çıkartmak pekala olası. Şovenizmin iğrenç zehiri ile iflah olmaz şekilde zehirlenmiş küçük bir azınlık dışında Ermenisi, Türkü, Kürdü, Çerkesi, Alevisi, Lazı, Gürcüsü, Rumu ve Yahudisi ile tüm Türkiye, Hrant Dink’in katledilmesi ertesinde zorlu bir sınavı geçebileceğinin sinyallerini veriyor. Daha Sayın Hrant Dink’in kanı kurumadan “vurdum Ermeniyi!” diye çığlık atan faşist katile inat, tüm milliyetlerden binlerce kişi “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeni’yiz!” sloganları eşliğinde bir insan seli olup akıyor AGOS Gazetesi’nin önüne. Nerdeyse tüm basın yayın organları tek ses olmuş bu hain suikasti lanetliyor. 32 saat içinde insanlıktan nasibini almamış zavallı maşa yakalanıyor. Bu gelişmeler güzel ama toplumca önümüzde duran sınavı atlatmak için yeterli değil. Tüm Türkiye’yi zehirlemeyi hedefleyen şovenist histeri ile hesaplaşmadan bu sınavı geçmek mümkün olmayacak. 301. madde’de sembolleşen şovenizmin bu ülkedeki savunucularıyla hesaplaşmadan ve onları siyaseten önemsizleştirmeden; insanları ve kurumları siyasi görüşleri veya kimlikleri yüzünden (hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıllarda MGK Genel Sekreterliği’nin birçok kesimin yanı sıra Çerkeslik ve Abazalık ‘iddiasında’ bulunanların da izlenmesini istediği gazetelere yansımıştı) fişleyen ve yeri geldiğinde onları “tehdit” olarak niteleyip yok etme hakkını kendinde bulan gizli savaş aygıtları dağıtılmadan yapılacak her şey, suya yazı yazmak gibi olacaktır. Bugün sayın Hrant Dink’i katlettirenler yarın başka tetikçilerin eline silah tutuşturarak başka kanlı senaryolara imza atacaklardır. Bu nedenle eğer bu kez son olsun deniyorsa görev savmak için değil, fakat şovenizme karşı yeni ve uzun soluklu bir mücadeleye start vermek için, bu ülkede farklılıklarıyla ama barış içinde ve özgürce bir arada yaşamak isteyen herkesi sayın Hrant Dink’in cenazesinde tek yürek olmaya çağırıyoruz.  

Türkiye Çerkesleri’nin Gazetesi Jineps olarak; halkın gerçekleri öğrenme ve haber alma özgürlüğü ile düşünce özgürlüğü uğrunda ölümü hiçe sayarak Çeçenya’daki kirli savaşın izini sürerken neredeyse tıpatıp aynı şekilde işlenen alçakça bir suikastla hayatını kaybeden Sayın Anna Politkovskaya ile aynı soylu erdemlere sahip bir gazeteci olan Hrant Dink’in anısı önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz. Umarız onu yok etmek isteyenlere inat onun ardında bıraktığı düşünsel mirası, kendisi kadar yol gösterici olur. Bu mirası değerlendirmek sadece ama sadece bizlerin, hangi kökenden gelirsek gelelim farklılıkları ile barış içinde bir arada yaşamak isteyenlerin elinde. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.  

Bağımsızlık, Demokrasi, Özgürlük ve Birlik için,  

JİNEPS GAZETESİ  

   

Sayı : 2007 02