Demografya Kurumu Başkanı Anzor MUKPA ile bir röportaj yaptı

0
603

Gazetemiz adına Nurettin Nagaunds ile Görkem Yılmazer, Abhazya Demografya Kurumu Başkanı Anzor MUKPA ile bir röportaj yaptı. Bize vakit ayırdığı için kendisine teşekkür ederiz. 

  

JinepsDiasporadan gelip Abhazya’ya yerleşen insanlarımız daha çok hangi sıkıntılarla kurumunuza geliyor? 

Anzor Mukpa: Bunu onlara sormak lazım, genelde büyük bir problem ile gelen yok. Yeni yıl sebebiyle bir sayım yaptık. Diasporadan gelen ailelerden 900 çocuğumuz dünyaya gelmiş. Dört çocuklu, altı çocuklu olan aileler de var. Geçim sıkıntısının çok olmasından daha çok ekonomik yardım talep ediyorlar. Bir iş kurmak, bir işe girmek istiyorlar. Biz de elimizden geleni yapıyoruz. İşin gerçeği, herkesin yardımına tam anlamıyla yetişemiyoruz. Ama bu sorunların yavaş yavaş çözümüne gidiyoruz. Örneğin diasporadan gelen vatandaşlarımız için dokuz katlı bir binanın onarımını yapıyoruz. Yaza kadar bitirmeyi planlıyoruz. Burada bir fonumuz var. Bu fondan maddi ihtiyaçları karşılamış oluyoruz. Problemleri çözdüğümüzde, diasporadaki yurttaşlarımıza yerleşme çağrısı yapacağız. 

  

JinepsTarım ve ticaretle uğraşanlara devlet bütçesinden yardım yapılıyor mu? 

1. M.: Çok az talep var… Bu alanda Cumhurbaşkanlığı özel fonundan faydalanabiliyorlar. Üç yıl geri ödemesiz olarak kredi verilebiliyor.

  

Jineps: Bu fon, halktan alınan vergilerle mi oluşturuldu? 

1. M.: Hayır, özelleştirmeden gelen gelirle… Bir iş projesi hazırlandığında, bu kredinin verilip verilmeyeceğine uzmanlar inceledikten sonra karar veriliyor.

Yerleşimde çok iyi bir gelişme var. Örneğin, sadece Abazin olarak 1153 hane var. Onlara toprak verdik. Bir kısmı ticaretle uğraşıyor, bir kısmı eski binaları satın aldılar. Penceresi, kapısı olmayan binaları… Bunları kendileri yapıyorlar. 

  

JinepsKuzey Kafkasya’dan gelip yerleşen daha mı çabuk adapte oluyorlar? 

1. M.: Bir gerçeği görmeliyiz. Psikolojik adaptasyon çok büyük önem taşıyor. Sizin de dediğiniz gibi, eski Sovyetler Birliği topraklarından gelenler hemen hemen ortak düşünceleri paylaştıkları için adaptasyon daha kolay oluyor. Bu coğrafyadan gelenlere bir şeyi anlattığımızda, bir defada anlayabiliyorlar ama Türkiye ve diğer bölgelerden gelenlere baktığımızda, yine bildiklerini yapıyorlar. 

  

Jineps: Diasporadan gelenler ile Abhazya’da yaşan diğer halklar arasında kültürel farklılıktan ötürü bir problem ortaya çıkıyor mu? 

19. M.: Öyle bir şey şimdiye kadar duymadım. Herkes biliyor ki burada en önemli şeyAbhazyalıolmak, Abhaz vatandaşı olmak. İnsanlar bunu bilincinde. 19. yy’da yaşadığımız trajediyi onlar çok iyi biliyorlar. 

  

Jineps: Son olarak diasporadan beklentileriniz nelerdir? Türkiye’de yaşayan Çerkeslere ne söylemek istersiniz?

1. M.: Abhazya kanunlarında yer alan maddeye göre,Abhazya da Abazin dünyanın neresinde doğarsa doğsun, otomatik olarak Abhaz vatandaşıdır ve döndüğünde belgelerini alır. Diğer milliyetler için, Abhaz vatandaşlığına istendiğinde bunu Demografya olarak biz değil, Cumhurbaşkanlığı alt komisyonu tarafından onaylanması gerekir. Abhazya çok güzel, cennet gibi bir memleket. Tabii ki böyle bir yerde herkes yaşamak istiyor. Fakat üzülerek belirtmeliyim ki, bunu isteyen bizimkiler değil. 

Onlar bunun farkına vardığında burada bir karış toprak kalmayacak. Onlar gelmez başkaları gelir. Bu topraklar boş kalmaz. Gözünüzle gördüğünüz bu topraklara bir bakın, bu topraklar boş kalabilir mi? Biz bu ülke için, vatanımız için kanımızı döktük ve zafer ile çıktık bu savaştan. Savaş bitti, artık kapılar açıldı, gelsinler ülkeleri için ter döksünler. Bugün anavatana dönme şansımız var, yarın geç olabilir. Biz başka bir ülke, başka bir Abhazya kuramayız Türkiye’de, Kuzey Kafkasya’da, dünyanın her hangi bir bölgesinde… Çünkü bizim topraklarımız değil o topraklar. Bu topraklar bizim, her taşı tarihimizi, kültürümüzü anlatıyor. Sen kimsin, nesin, ne arıyorsun burada diye kimse bir şey soramaz, buna hakkı yok. 

Uyansınlar artık…. 

Bize soruyorlar “biz size neden bu kadar lazımız” diye. Biz onlardan köle yapmak istemiyoruz, onlar bizim kardeşimiz. Biz yanlış olan tarihi düzeltmeye çalışıyoruz. Dünyanın dört bir yanına yayılan insanlarımızı bir araya getirmeye çalışıyoruz ve maalesef karşı taraftan ciddi bir adım göremiyoruz. Her Kafkasyalıda onur vardır. Mükemmel bir onur vardır, hepimizin onuru vatanımızın kaderidir. Onun korunmasını istiyorsak, başkalarının hakkımızda konuşmasını istemiyorsak, vatanımıza dönmeliyiz. 

  

Sayı : 2007 02