Kurşunu Sıktıranların Planı Bozulmalı 

0
515

Dink’in Katledilmesini Kafkas Dernekleri Federasyonu da lanetledi

Dün, barış ve hoşgörü savunucusu onurlu aydın Hrant Dink öldürüldü. 

Hrant Dink’i öldüren eller sadece ona kurşun sıkmadılar. 

Türkiye’de Hrant Dink’in de savunduğu toplumsal barış ve hoşgörüye kurşun sıktılar. 

Türkiye’nin iç istikrarına kurşun sıktılar. 

Türkiye’nin dış itibarına kurşun sıktılar. 

Türkiye’nin geleceğine kurşun sıktılar. 

Ve, hepsinde de tam isabet kaydettiler. Türkiye’ye bu kadar zarar vermek için dünyanın bu konulardaki en büyük uzmanları bir araya gelse, ancak bu kadar isabetli seçim yapabilirler ve tek atışla bu kadar çok hedef vurulabilirdi. 

Aslında Türkiye’de bu senaryoları daha önceleri de görmüştük ve yaşamıştık. Devlet olarak, Türkiye’nin çevresinde gelişen olaylar ve Türkiye’yi etkisiz kılmak isteyen güçlerin bir şeylerin yapma ihtimalinin olacağı, geçmiş deneyimlerin ışığında kestirilmeliydi. 

Hrant Dink en son yazısında olabilecekleri adeta haykırdı. Ama anlaşılıyor ki, hiç kimseye haykırışını duyuramadı. “O kişi’nin başına bir şey gelirse ne olur?” diye sorması gerekenler sormadı ve göz göre göre öldürüldü Hrant Dink. Sadece Hrant Dink ölmedi, Türkiye büyük yara aldı. 

Üzerine beyaz bir bez örtüldü, ama o bezin altından gözüken ayakkabısının tabanındaki yırtık O’nun onuru oldu. O’nun yıllarca anlatamadığı, toplumdaki hoşgörü yırtığını, hayatı pahasına anlamayanların gözlerinin içine soktu. Yaşamında sözle, yazıyla anlatamadığını, ölümüyle anlattı. 

Şimdi Türkiye’yi sevenlerin, toplumsal hoşgörüden yana olanların, gerçek aydınların Hrant Dink’e bir borcu var. Bu da, toplumsal hoşgörüden yana cesaretle tavır koymak ve kurşunu sıktıranların planlarını bozmak. Sınavın ilk etabı Hrant Dink’in cenazesi olacaktır. Türkiye’yi gerçekten seven, Türkiye’nin insanlarını ırk, din kültür farkı gözetmeden seven her yurtsever Hrant Dink’in cenazesine katılmalı, Türkiye bu badireden birleşerek tek yürek halinde çıkarılmalı. 

Devlet için de söze gerek yok. Katilleri ve arkasındakileri mutlaka ortaya çıkarmalı ve artık halkına güven vermeli, halkıyla barışmalı. 

Umuyoruz Hrant Dink’in ölümü bu toplumsal barışa ve devletin toplumuyla barışına vesile olacaktır. 

Ailesinin ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun. 

Cihan Candemir 

Kafkas Dernekleri Federasyonu 

Genel Başkanı 

20.01.2007 

 

Sayı : 2007 02