Dünya Abhaz-Abaza Halkları Birliği Açıklaması: Bağmsızlık ve Tanınma Kavramlar Doğru Kullanılmalıdır. 

0
494

Dünya Abhaz-Abaza Halkları Birliği 15-16 Aralık tarihinde ‘‘Bağımsızlığın Korunması ve Tanınması’’ gündemiyle Abhazya’da yaptığı toplantıdan sonra kuruluşlarımızın yayın organları ve bireylerin dinamik yaklaşımı kararlılığımızın, dayanışmamızın göstergesidir ve kamuoyunu etkilemiştir. 

Tüm dünyada olduğu gibi, Abhazya’nın verdiği mücadelede lobi oluşturulmasının önemi bilinmektedir. Bu konuda yavaş da olsa yol almaya başladığımız görülmektedir. Dünya Abhaz-Abaza Halkları Birliği, ambargolarla tecrit edilmeye çalışılan ve sesi boğulan Abhazya’nın dünyadaki sesi olmaya çalışmakta, diasporanın olduğu her ülkede çalışmalarını sürdürmektedir. Yapılacak toplantı ve organizasyonların hazırlığı içindedir. Bu süreçte kullanılan terimler davanın hassasiyeti ve konunun kırılganlığı açısından önem arz etmektedir. 

Bu nedenle yayın organlarımızda ‘‘Bağımsızlık’’ ve ‘‘Tanınma’’ kavramları ayrıştırılmalıdır. Abhazya, kendi kaderini tayin etmiş ve “Abhazya Esareti Kendine Yakıştıramayan Devlet” olarak 13 yıldır bağımsızdır. 

03 Ekim 1999 tarihinde Abhazya’da yapılan referandumda, Abhaz vatandaşlarının % 97,7’i Abhazya’nın bağımsız, demokratik ve hukuki bir devlet olması yönünde oy kullanarak bağımsızlığı perçinlemiştir. 12 Ekim 1999 tarihinde de 

“Abhazya Devleti’nin Bağımsızlık Yasası” oluşturulmuştur. 

Abhazya’nın diasporasıyla birlikte sürdürdüğü çalışmalar, bağımsızlık değil tanınma çalışmalarıdır.Yayın organlarımızın ‘‘bağımsızlık’’ ve ‘‘tanınma’’ kavramlarını doğru vurgulaması, kamuoyunu sağlıklı bilgilendirecektir.SaygılarımızlaDünya Abhaz-Abaza Halkları Birliği  

 

Sayı : 2007 02