İlk “Çerkes” Derneğimiz Yalova’da Açıldı!..

0
531

Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye diaspora tarihinde bir ilk yaşandı. İlk Defa “Çerkes” ismi kullanılarak bir dernek kuruldu. 24 Temmuz 2006 tarihinde resmi olarak kurulan Yalova Çerkes Birliği Kültür ve Yardımlaşma Derneği, çalışmalarını tamamlayarak 21 Ocak 2007 Pazar günü resmi açılışını yaptı.  

Çok sayıda davetlinin katıldığı görkemli açılış töreninde, Yalova Belediye Başkanı Barbaros H.Binicioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Baş’ın yanı sıra, kurumumuz Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun Başkanı Cihan Candemir, Genel Koordinatör Cumhur Bal, DÇB yönetim kurulu üyesi Nahit Serbest, Şefik Ceylan, Musa Tok, 1992’den beri Kafkasya’da yaşayan ve tatil için Türkiye’de bulunan DÇB üyesi Necdet Hatam’ın yanı sıra, tüm partilerin il başkanları ile birçok davetli katıldı.  

Açılış öncesi (..) Yalova Çerkes Birliği Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Vahdettin Günay(..), derneklerinin ismini, dünya literatüründe kabul görmüş olan “Çerkes” kelimesinin yer alacağı şekilde düşündüklerini ve bir üst örgüt olarak var olan Dünya Çerkes Birliği’nden de ilham aldıklarını belirtti.  

(..)  

Tören öncesi gerçekleşen son derece güzel ve verimli bir sohbetin ardından açılış törenine geçildi. Törende kurdeleyi kesen Yalova Belediye Başkanı “Yalova’mıza bir kültür derneği daha katıldı. Bu nedenle sevinçliyiz. Biliyoruz ki, bu dernek yeni bir dernek. Ancak, taşıdığı ve temsil ettiği kültür oldukça eski ve köklü bir kültür. Bu nedenle, bu güzel kültüre sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.  

Törende söz alan Cihan Candemir ise, kendilerini davet ettikleri için dernek yetkililerine teşekkür ederken, son günlerde yaşanan gelişmeleri üzüntü içerisinde takip ettiklerini, bu tür olayların Türkiye’yi bölmek ve parçalamak isteyenlerin oyunu olduğunu, Türkiye’de yaşayan Çerkesler olarak, ülkenin bütünlüğünü korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Candemir ayrıca, “Her kültür bu topraklar için bir zenginlik kaynağıdır. Biz bunun bilincindeyiz. Bizim Çerkes kültürünü yaşamak ve yaşatmaktan başkaca bir amacımız yoktur. Bu kültürün yaşaması için de elimizden gelen her türlü fedakârlığı yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Buradan kadınlarımıza seslenmek istiyorum. Kadınlarımızın kültürümüze sahip çıkmaları son derece önemlidir. Çünkü kültürümüzün yaşaması onların elindedir…” şeklinde konuştu.  

Necdet Hatam ise Kafkasya’dan, buradaki herkese selam getirdiğini, “Çerkes” ismiyle kurulan ilk derneğin açılışında bulunmaktan son derece memnun olduğunu ifade etti.  

Tören, yapılan mahalli düğünün ardından sona erdi.  

(..)  

Kaynak: kafkasfederasyonu.org  

 

Sayı : 2007 02