Karaçay-Çerkes gelişenler liginde

0
515

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti, Rusya’da dinamik olarak gelişen bölgeler arasında ikinci sıraya oturdu. 

2006 yılı değerlendirmelerini yapan haftalık ‘Ekonomi ve Hayat’ gazetesi uzmanları, en dinamik bölgeler açısından Rusya Federasyonu’nun bölge ve cumhuriyetlerini mercek altına aldı. Araştırma sonuçlarına göre, birçok bölgede yatırım ve ticaret hacmi artarken özelikle inşaat sektöründe gelişmeler kaydedildi. 

Sanayi ürünleri endeksi, temel sermaye yatırım endeksi, kişi başına düşen gelir, doğal nüfus artışı, ticaret hacmi ve İktisadi Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı verileri dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ilk sırayı geçen yıl ikinci gelen güney bölgelerinden Sahalin aldı. İkincilik ise, beklenmedik bir şekilde Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’ne verildi. 

Karaçay-Çerkes’i ikinciliğe yükselten göstergeler şunlar: Demografik parametreler açısından Rusya genelinde dokuzuncu sırada yer aldı. İnşaat sektöründe yüzde 185’lere varan hızlı bir büyüme ile Rusya genelinde ikinci oldu. Sermaye yatırımları endeksinde yüzde 140, sanayi ürünleri endeksinde yüzde 114,9 artış kaydedildi. 

Dünya Bankası’nın Rusya temsilcisi Kristalin Georgiyeva, yatırım yapmak için uygun yer arayanlar için bu göstergelerin çok önem arz ettiğini söyledi. (Ajans Kafkas) 

 

Nalçikli Yahudiler tedirgin 

Kabardey-Balkar’ın başkenti Nalçik’te yaşayan Yahudiler, anti-semitizmin tırmanmasından endişe ediyor. 

Eylül ve Ekim 2006’da Astrahan ve Habarovsk bölgelerindeki sinagoglar ile Volgagrad bölgesinde Yahudi okulu Or Avner’in saldırıya uğraması Kafkasya’daki Yahudiler’i de endişelendirdi. Kabardey-Balkar Başhahamı Levi Şabayev, “Volgagrad, Astrahan ve Habarovsk bölgelerinde olan olaylara karşı tepkiliyiz. Bu, önü kesilmesi gereken yabancı düşmanlığının, ırk ayrımcılığının bir uzantısıdır. Çok incindik. Tanrı’ya çok şükür ki, Kabardey-Balkar’da bu tür anti-semitik ve yabancı düşmanlığından kaynaklanan eylemlere rastlanmıyor. Halklarımız yüzyıllardan beri karşılıklı saygı içinde bir arada yaşıyor” dedi. Levi Şabayev aynı zamanda Kabardey-Balkar Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Komisyonu üyesi. 13 Ekim Nalçik olaylarından sonra, güvenlik amacıyla Nalçik sinagogu da diğer dini kuruluşlar gibi emniyet güçleri tarafından korunuyor. Kuzey Kafkasya Yahudileri Gazetesi Yayın Yönetmeni Lüdmila Şabayeva’nın verdiği bilgilere göre, İsrail’e göçlerle birlikte Kabardey-Balkar Yahudi cemaatinin sayısı 10 binden 2 bine geriledi. (Ajans Kafkas) 

 

Irkçılık zirve yaptı 

Moskova – Kremlin’den toleranslı ırkçı şiddet geçen yıl suç listesini kabarttı. Rusya’da ırkçı saldırılar 2006’da 53 can aldı. 

Sova araştırmalar merkezi başkan yardımcısı Galina Kozhevnikova’nın İnterfax’a verdiği bilgilere göre, geçen yıl Rusya genelinde 500 nefret suçu işlendi. Irkçı saldırılarda 53 kişi ölürken 460 kişi de yaralandı. Merkezin tahminlerine göre Rusya’nın 40 bölgesinde yaklaşık 60 bin dazlak var. Genelde Kafkasya, Orta Asya ve Güneydoğu Asyalılar dazlakların saldırısına uğruyor. (Ajans Kafkas) 

 

Uluslar arası Dünya Kriz Grubu Abhazya ile İlgili Raporunu Yayınladı 

Uluslararası Dünya Kriz Grubu “International Crisis Group” Abhazya sorunu ile ilgili raporunu 18 Ocak 2007 de yayınladı. ICG’nin Tiflis’te görevlendirdiği Avrupa Program Direktörü Sabine Freiser, Abhazya ve Gürcistan yönetimleri ile yaptığı görüşmeler sonucunda raporunu hazırlamış bulunuyor. ICG   dünyanın her yerindeki krizler hakkında sebep ve önerileri içeren raporlar hazırlamakta. Bu raporlar da tarafsız içeriği nedeniyle Uluslararası örgütlerce ciddiye alınmaktadır. ICG daha önce Güney Osetya hakkında raporunu hazırlamış ve Gürcü yönetimi bu rapordan pek de hoşnut olmamıştı. ( Güney Osetya ve Abhazya Raporlarını İngilizce olarak Federsyon’un sitesinde bulabilirisniz.)   

Kaynak: kafkasfederasyonu.org 

 

Bakü’de Çeçen’e hayat zehir 

Azerbaycan’daki Çeçen mülteciler, haklarının korunması ve güvenliklerinin sağlanması talebiyle Devlet Başkanı İlham Aliyev’e başvurdu. 

‘Azerbaycan’daki Çeçen Mültecileri Birliği’, 31 yaşındaki Ruslan Aliyeviç Eliyev’in 9 Kasım’da ortadan kaybolduğunu hatırlatarak can güvenliği istedi. 

Aliyev’e gönderilen mektupta, “Ruslan fiziksel engelli ve altı çocuğa bakmakla sorumlu bir insandır. Şu an itibarıyla akıbeti hakkında hiçbir bilgi yoktur. Azerbaycan’da hayat şartlarının ağırlığından dolayı birçok Çeçen mülteci hayatlarını riske atarak, vatanlarına dönüyor ya da Azerbaycan’da kalan yakınlarının karınlarını doyurabilmek için bir çare bulmak umuduyla Çeçenya’ya gidip gelmeye çalışıyor. Gidenlerin çoğu da Rus askerleri tarafından öldürülüyor ya da kaçırılıyor, kayboluyorlar” denildi. Mülteciler, dönüp de felaketle karşılanan Çeçenler’le ilgili şu bilgileri aktardı: 

Aslan Muhammed Emiyeviç Eskiyev: Azerbaycan’da maddi imkansızlıklar yüzünden 2003 Aralık ayında Çeçenya’ya döndü. Ortadan kayboldu. Bir daha haber alınamadı. 

1985 doğumlu Aset Havajbaudinova Çuçayeva: 12 Aralık 2004’te Dağıstan’ın  

Magaramkent Bölgesi Yarag-Kazmalyar kimlik kontrol noktasında, Azerbaycan’dan dönüşte iki yaşındaki oğluyla birlikte gözaltına alındı. Akıbetleri meçhul. 

27 yaşındaki Zara Tsulayeva: 14 Ocak 2006’da Vedeno kasabasında kaçırıldı. Bakü’deki ağır sosyal şartlar yüzünden dönmüştü. Nerede olduğuna dair hiçbir bilgi yok. 

Mülteciler Azeri güvenlik güçlerinin, mültecilerimizin yaşadığı yerlere sıklıkla baskınlar düzenlediği, kimlik kontrollerini artırdığını belirterek, “Emniyet çalışanları bazı mültecilere açık bir şekilde 15 Ocak’tan sonra sınır dışı edileceklerini söylediler” dedi. (Ajans Kafkas) 

 

Nalçik’te toplumsal barış arayışı 

Nalçik’teki gençlik isyanı ve Balkarlar’ın yönetime yönelik kampanyalarıyla kırılgan bir zemine kayan Kabardey-Balkar’da toplumsal barış sorunu, parlamentonda özel bir toplantı ile masaya yatırıldı. Parlamentoda ‘Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde barış, istikrar ve milli uzlaşının korunması için devlet organları ve sivil kurumların işbirliği’ konulu bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. 

Parlamento Başkan Yardımcısı Lüdmila Fedçenko, mevcut krizleri ancak tüm toplumsal kesimler arasında uzlaşmayla aşabileceklerini, cumhuriyette yaşayan milletler arasındaki ilişkilerin kilit mesele olduğunu vurguladı. 

(..) 

Kilise ve Kazak toplumu temsilcilerinin yanı sıra kadın örgütlerinin de katıldığı toplantının sonunda kabul edilen bildiride ise, tüm sivil örgütler ve milli-kültürel özerkliklerin pekiştirilmesi, hoşgörü bilincinin artırılması ve aşırılıkla mücadele konusunda mutabakat sağlandığı belirtildi. (Ajans Kafkas)  

 

Sayı : 2007 02