Rus İnsan Hakları Örgütü Açıkladı Çeçenya’da ‘siviller’ açık hedef

0
455

Rus insan hakları örgütü Memorial, Çeçenya’da sivillerin kaçırılması ve öldürülmesi olaylarının devam ettiğini rapor etti. 

Örgütün son raporuna göre, maskeli güvenlik güçleri evleri basıp özellikle erkekleri alıp götürüyor, sıradan insanlara direnişçi muamelesi yapıp işkence ediyor ve öldürüyor. İşlenen cinayetler ve çiğnenen hakların hesabı sorulamıyor.   

 

İşkenceden öldü  

4 Aralık 2006’da Kurçaloy emniyet çalışanları tarafından kaçırılan 25 yaşındaki Umsan Timehbulatov, gördüğü işkenceler yüzünden 14 Aralık’ta hastanede yaşamını yitirdi. 

Umsan, kaçırıldıktan sonra Tsentoroy köyündeki Rus yanlısı Çeçen başbakan Ramzan Kadirov’a ait üsse götürüldü. Üste hür türlü işkenceye maruz kalan Umsan 11 Aralık’ta serbest bırakıldı. Akrabaları onu hemen hastaneye yatırdı. Doktorlar coplarla dövülmüş ve açık havada soğuk su ile şok yaşatılmış olan gencin yaşama şansının zayıf olduğunu söyledi. Ve nitekim üç gün sonra ölüme yenik düştü. Temirbulatov’un ölüm sebebi hakkında bölge savcılığı soruşturma başlattı. Ancak sorguya çekilen baba Uvays Temirbulatov’ın vermesi gereken ifade polis tarafından önceden hazır bir şekilde önüne konmuştu. Soruşturmadan kimsenin ‘sorumlu’ tutulması beklenmiyor. 

 

Gece gelen baskın  

Bir başka olay 18 Aralık 2006’da yaşandı. Urus-Martan bölgesinin Alkhan-Yurt köyünde kimliği belirsiz silahlı kişiler, 47 yaşındaki Musa Adnanoviç Paykhayev’i kaçırdı. 

Sabaha karşı saat 4’te ’Gazel’ ve ‘Niva’ tipi iki araçla gelen maskeli yirmi kişi Musa Paykhayev’in evini bastı. Evde kayınvalidesi, 17 yaşındaki oğlu ve 4 ila 6 yaşlarındaki iki çocuğu da vardı. Kendilerini tanıtmayan maskeli kişiler, herkesi zorla yere yatırıp, büyük oğlunu ve kayınvalidesini bağladı. Ardından giyinmesine bile fırsat vermeden Musa’yı alıp götürdü. Musa Paykhayev’in nerede olduğu hala bilinmiyor. 

 

Hurdacıya direnişçi muamelesi   

18 Aralık 2006’da ise gece vakti Açkhoy-Martan’ın Çoji-Çu köyü yakınlarındaki ormanlık alanda askeri helikopterden Katır-Yurtlu beş kişiye ateş açıldı. Saldırıda 30 yaşındaki Salman Mintayev ve 26 yaşındaki Viskhan Arsanukayev ölürken Viskhan Lem adı kişi yaralandı. Gençler bir önceki gün iki yük kamyonu ile birinci ve ikinci savaşta askeri çatışmaların yaşandığı ormanlık bölgenin yakınında bulunan terkedilmiş petrol kulesinden hurda toplamaya gitmişti. (İşsizliğin büyük olduğu Çeçenya’da bazı insanlar hurdacılıkla karnını doyuruyor.) Araçlardan biri gittikleri yere az bir mesafe kala bozulmuştu. Bu yüzden geceyi orada geçirmek zorunda kaldılar. Beklenmedik anda helikopterin ateşi altında kaldılar. Atılan füzeler nedeniyle Salman hemen öldü, Viskhan ise iki saat daha yaşayabildi. Magomed Arsanukayev ve Mansur Mintayev yaralı Lem’ü araca bindirip köye döndüler. Sabah da polise cesetlerin taşınması için bilgi verdiler. Mintayev ve Arsanukayev’in cesedi getirilip 20 Aralık’ta defnedildi. 20 Aralık’ta ise Mansur Mintayev, Magomed ve Lem Arsanukayev Açkhoy-Martan savcılığına çağrıldı. Ardından Hankala’ya götürülüp sorguya çekildiler. Topladıkları demirleri direnişçilere götürdükleri suçlaması yöneltildi. Onlar ise suçlamaları saldırganların suçlarını örtbas gayreti olarak görüyordu. Nihayetinde Salman Mintayev’in telefon kayıtları temiz çıktı ve hepsi bırakıldı. (Ajans Kafkas)   

 

Sayı : 2007 02