Rusya ve Gürcistan Arasındaki Buzlar Çözülüyor

0
456

(..) Rusya’nın Gürcistan Büyükelçisi’nin geri gönderilmesinin ardından, kısa vadede iki ülke arasında ulaşım ve posta hizmetlerinin yeniden başlayacağı bildirildi. Kommersant gazetesinde, Kremlin’in Sakaşvili yönetimine karşı uyguladığı yaptırımların beklenen etkiyi göstermemesi, aksine Gürcistan’ı Rusya’dan uzaklaştırması nedeniyle, yaptırımları kaldırma kararı aldığı yazıldı. 

Putin; ”İki ülke yüzyıllar boyu bir arada, kardeşçe yaşadı. Aynı kaderi paylaştı. Ne var ki, son yıllarda iki ülke ilişkileri bilinen nedenlerden dolayı sarsıldı” dedi. Putin ilişkilerin normalleşmesine yönelik ilk adımın, Rusya gazının Gürcistan’a ihracatında piyasa prensipleri çerçevesinde anlaşılarak atıldığını söyledi. 

Kommersant gazetesi, Uluslararası Para Fonu’nun  (IMF) yayımladığı rapora dayanarak, Moskova’nın Tiflis’e uyguladığı yaptırımların, Gürcistan ekonomisinde beklenen etkiyi yaratmadığını yazdı. (..) IMF uzmanları, Gürcistan ekonomisindeki bu olumsuz sürecin dış yardımlar ile finanse edilebilme imkanının olduğunu belirttiler. (..) Gürcistan’ın reformlardan sorumlu Devlet Bakanı Kaha Bendukitse, Kommersant gazetesine verdiği beyanatta, Gürcistan’ı Rusya’nın yaptırımlarından kaynaklanan zararının 150 milyon dolar civarında olduğunu, bunun çok fazla olmadığını söyledi. 

Kommersant gazetesinde bu koşullarda, Kremlin’in Sakaşvili hükümetini devirme hesaplarının boşa çıktığı, yaptırımların Rusya’nın Gürcistan üzerindeki etkisini azalttığı vurgulandı. Öte yandan Rusya’nın yaptırımlarının Gürcistan ekonomisini kamçıladığı, Gürcü işadamlarının ürünlerini satmak için yeni pazarlar keşfettiği, Türkiye İran ve Azerbaycan ile ekonomik ilişkilerini geliştirdiği vurgulandı. Haberde devamla, Kremlin’in anti-Gürcü kampanyasının Gürcistan’da olduğu gibi Batı’da da Rusya’nın imajını sarstığı, NATO’nun Gürcistan üzerindeki etkisinin güçlendirdiği yorumunda bulunuldu. 

Rusya’nın Gürcü şarap ve maden suları ile tarım ürünlerine pazarını kapatması ve Gürcistan’ın ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya bölgelerine açık destek vermesi yüzünden gerginleşen ilişkiler, Gürcistan’ın geçen yılın Eylül ayında Rus subayları tutuklanması ile kopma noktasına gelmişti. Tiflis’ten büyükelçisi ve elçilik personelini çağıran Rusya, Gürcüler’e Rusya’ya giriş vizesi de vermemişti. Kriz sürecinde Rusya, Gürcistan ile tüm hava, kara ve deniz ulaşımı ile banka havale ve posta irtibatlarını da kesti. 

Kaynak: http://www.rusya.ru/tur/index/news?id=1554 

kafkasfederasyonu.org 

 

Sayı : 2007 02