Jineps’ten bir özür, bir açıklama, bir hoş geldin.

0
462

Jineps Gazetesi çalışanları olarak, 1. yıl etkinliğimizi gerçekleştirmiş olmanın iç huzurunu ve okuyucularımızla yeni bir sayıda daha buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bununla birlikte 18 Şubat gecemizde, davetlilerin anonsu sırasında, iletişim kopukluğumuz sonucu, Abhazya’nın Türkiye temsilcisi Sayın Vladimir Ayüzba anons edilmemiştir. Bu nedenle kendisinden ve davetlilerimizden özür dileriz. 

Şimdi de gelelim açıklamamıza: 14. sayıda ‘Jineps’i Tanımlamak’ başlığı ile yayınladığımız yazıda, bu sayıya ulaşıncaya kadar bize gelen yazılı ve sözlü eleştirileri değerlendirerek Jineps’in bir gazete olduğunun altını yeniden çizme gereği duymuştuk. Ve iletmiştik: 

 “Olumlu olumsuz bütün tepkileri büyük bir özenle değerlendirdiğimizden, JİNEPS’i bu tepkiler ışığında yeniden yeniden gözden geçirdiğimizden hiç şüpheniz olmasın”. 

 “JİNEPS bir gazetedir. Bir akım, bir hareket ya da bir siyasal düşün dergisi değildir. Haber niteliği taşıyan her şey yer alacağı gibi, elbette farklı görüşte köşe yazarları, farklı görüşlerin tartışmaları da yer alacaktır”. 

 “JİNEPS, Çerkes halklarının sorunlarının çözüm yeri değildir. Zaten hiçbir gazetenin böyle bir iddiası olamaz. Ancak JİNEPS, sorunları görünür kılmak ve çözümünü tartıştırmak görevini yerine getirebilir. Bunu yaparken de sınırlarını, belletilen ve çeşitli otorite merkezlerince yönlendirilen görüşlerle daraltmak yerine, olabildiğince farklı önerilere yer vererek halklarının en fazla yararına olan, en bağımsız görüşlerden haberdar edilmenizi sağlama görevini, hatta etik zorunluluğu yerine getirir”. 

 “Yayın kurulu, kendi görüşlerine taban taban zıt olsa da; insani değerlere, etiğe ve hatta Çerkes adabına uygun olarak dile getirilmiş olması kaydıyla, bütün görüş, eleştiri ve düşünceye gazetenin kapılarını açık bırakmıştır. Bu kapılar sadece, tartışma zemininde değil, saldırı ve kötü niyet zemininde hareket etmeyi seçenlere karşı kapalı olmuştur, olacaktır!” 

2006 yılı Eylül ayında gazetemiz ilk ekini çıkarırken tanıtım yazımızda da açıklamıştık: 

 “Jineps, her zaman dayanışmayı ve güç birliğini engelleyen senaryolara karşı ayrışmayı değil birlikteliği öne çıkarma çabası içinde olacaktır. Bunu yapmaya çalışırken de tam bağımsızlığına uygun hareket etmeyi sürdürecek ve kendisini, okuyucularını ve Çerkes halkını geliştirecek tartışmalardan (sorunun analizine ve çözümüne yönelik) yana olacak ve her zaman destekleyecek, (..)tartışmalarda kavgadan uzak duracak, kendi dışında uzak durulması için de çaba gösterecektir”.  

 “Jineps; kurumlarımızın çözüm önerilerine, düşünen insanlarımızın önerilerine her zaman açık olacak, analizlere ve çözüm önerilerine katılmasa da gazetede yer verecektir”.  

 “Yukarıda belirttiğimiz gibi, bu vb. yazıları analizlere ve önerilere katılmasak da yayınlayacağız. Amacımız tartışmak. Düşünenleri / kurumları birbirine düşürmek değil, ayrılıkları değil aynılıkları ön plana çıkarmak istiyoruz. Olası bir yol ayrımına kadar birlikte yapılabilecek çok fazla şey olduğuna ve bunu henüz beceremediğimize, dayanışma ve güç birliği için yeterli çabayı göstermediğimize inanıyoruz. Samimiyetimizle ortadayız ve niyetimizi net olarak ortaya koyuyoruz”.  

Bütün bu girizgahın nedeni, 15. sayımızda yayınladığımız Cevdet Yıldız’ın “Vıbıh ve Abhazlar’a ilişkin bir kaç düzeltme” başlıklı yazısı ve yazıya gelen sözlü-yazılı tepkilerdir. 

Cevdet Yıldız’ın yazısı, 15. sayı çalışmaları yürütülürken Jineps Yayın Kurulu içinde de tartışılmış ve eleştirilmiş, ancak belli konularda, Çerkesler’in kendi içlerine yönelik tartışmalarda benzeri yaklaşımların sözlü ve yazılı zaten ortaya konuluyor olması nedeniyle yayınlanabileceği kararı verilmişti. 

Her yazının yazarına ait olduğu gerçeğine karşın, eleştiriler önce yazının altındaki imza “Jineps” imişçesine geldi, sonra da böyle bir yazıyı Jineps’in yayınlamaması gerektiği doğrultusunda eleştiri geldi.  

Yukarıda aktarılanlardan Jineps’in yaklaşımı bellidir. Yayın Kurulu(YK), tartışma yaratabilecek yazıları, gazete ilkelerine uygun olduğunu değerlendirip oybirliği ile yayınlama kararı alır. Farklı düşünce sahibi insanlar farklı tepkiler verecektir, bu 16 sayıyı geride bırakan Jineps açısından da böyle olmuştur. Boyutları ne olursa olsun tepki gelen her yazı tekrar YK tarafından değerlendirilmiştir. 

Jineps’in söz konusu olaydaki özrü, Çerkesler’in kendi içine dönük olan ve hassasiyet taşıyan, Jineps’i yukarıda sıralanan ilkeler dışında hiç istemediği bir pozisyonla karşı karşıya bırakabilecek yazıların yayınlamış olması olabilir. 

Teoride bir takım konuları aşabiliyor gibi görünmemize karşın, pratikte karşılaştığımız yaklaşımlardan da sonuçlar çıkararak; 

-Toprak sorunu Kafkasya’yı ve insanını üzen bir sorundur. Soruna neden olanların, gerek duydukça buzluktan çıkarıp kullandığı bir sorunlar dizisidir toprak sorunu. İşte Oset-İnguş, işte Kabardey-Balkar halkları arası sürtüşmeler, hatta sürtüşmeyi aşan olaylar. Jineps bu konuya özen göstermeli, Çerkes halkları arasında bu konuda tartışma yaratacak yazılardan uzak durmalıdır.  

-Kafkas-Rus savaşları; Karadeniz’den Hazar Denizi’ne kadar her alanda yaşanmıştır. Dönemin üretim ilişkilerine denk düşen kendinden güçlüye yaslanma eğiliminde feodallerin ve işbirlikçilerin olması, buna gölge düşüremez. Savaş soykırıma dönüşmüş, sürgün uygulanmıştır. Jineps, bu konuya da özen göstermeli, özelde bütün halkların savaş karşısındaki tutumlarını irdeleyen yazıları iyi değerlendirmelidir. 

Söz konusu yazı ile ilgili olarak gelen yazılı eleştirileri bu sayımızda yayınlıyoruz. Bir yarar sağlamayacağını değerlendirerek, bundan sonra gelebilecek yazıları yayınlamama kararı aldığımızı okuyucularımıza duyuruyoruz. 

Saygıyla. 

** 

Aramıza hoşgeldin Aydan ÇELİK. 

Bir süre önce görüştüğümüz ve yoğun işlerinin arasında Jineps’e de katkı istediğimiz Aydan arkadaşımız bu sayıdan itibaren Jineps ailesine katıldı. Okuyucularımız kendisini Sami Korkut’un derlediği Çerkes fıkralarındaki (Çerkes Mizahı kitabı) çizgilerden anımsayacaktır. 

Aydan, 14. sayımızda yayınlanan, Manisa’daki bir yerel gazetenin Çerkes Ethem üzerinden Çerkesler’e yönelik çirkin saldırısından esinlenerek, “İşkembeci” profili yarattı ve Jineps’e özel çizmeye başladı. ‘İşkembeden konuşan adam’ı her sayıda zevkle konuk edeceğiz. Adamın kafasının olmadığına bakmayın, işkembesi var ya! 

Katkısı için Aydan’a teşekkür ediyor, aramıza hoşgeldin diyoruz. 

 

Sayı : 2007 03