KAF-FED’den Rusya Federasyonu Büyükelçiliği’ne Ziyaret

0
489

KAF-FED (Kafkas Dernekleri Federasyonu), son günlerde gündemde yer alan belli konularda bilgi alışverişinde bulunmak, bunlarla ilgili öneri ve talepleri iletmek üzere, 6 Şubat günü Rusya Federasyonu Büyükelçiliği’ne bir ziyarette bulundu. 

Toplantıya; Rusya Federasyonu adına Büyükelçilik görevini vekaleten yürüten Müsteşar Elbruz Kargiyev, Başkonsolos Vladimir Kristov, Konsolos Yardımcısı Andrey Losev ve katip Bagrat Şankuba, KAF-FED adına ise Cihan Candemir, Bahri Kazbek, Necdet Hatam ve Cumhur Bal katıldılar. 

Bir saatten fazla süren görüşmede: 

  1. “Rusya Federasyonu’nda yabancı uyruklu vatandaşların hukuki durumlarına dair federal kanun” değerlendirildi.

Kanunun 6. maddesinin 4. fıkrasında, geçici oturum izni almak için başvuruların, konsolosluklardan da yapılabileceği hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle, Türkiye diasporasından Kafkasya’daki cumhuriyetlerimize dönüş yaparak yerleşmek isteyenlerin, öncelikle gerekli olan geçici oturum iznini almak için o cumhuriyetlere gitmelerine gerek kalmadan, başvurularını burada konsolosluklara yapabilmeleri gerektiği KAF-FED heyetince dile getirildi. 

Başkonsolos Vladimir Kristov, konuyu detaylı olarak inceleyeceklerini ve kısa sürede Federasyona bilgi vereceklerini söyledi. 

  1. 22 Haziran 2006 tarihinde Devlet BaşkanıVlademirPutin tarafından imzalanarak yürürlüğe giren “Dış ülkelerde yaşayan (kökeni bu topraklara dayanan) insanların, Rusya Federasyonu’na gönüllü göç etmeleri durumunda yapılacak yardım çalışmaları hakkında” kararnamenin yönetmeliği hazırlanarak, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya başlandı. Kararname gereği, her yıl hangi cumhuriyetlere kaçar kişinin alınacağı ve o cumhuriyetlerin dönenlere hangi destekleri vereceğinin belirlenerek ilan edilmesi gerekmektedir. Hemşerilerimizin ağırlıklı olarak yerleşmeyi düşünecekleri Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Kabartay-Balkar Cumhuriyetleri’ndeki durumun ne olduğu Federasyon Heyetine soruldu. 

Federasyonun yaptığı açıklamaya göre; Büyükelçilik müsteşarı Elbruz Kargiev, ileride uygulama aşamasında da gerekeceği için, resmi yazı ile bunu öğrenmenin daha doğru olacağını ve kendilerinin alacakları cevabı federasyona ileteceklerini bildirdi. 

  1. Kasım 2006 da Saint Petersburg’da yapılan Ruslarınhemşehrileritoplantısı hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. 
  2. Rusya Federasyonu televizyon kanallarının uydu üzerinden diasporadakiÇerkesler’eyönelik, kendi dillerinde yayın yapmaları talep edildi ve bunun yararlarından bahsedildi. 

Güncel konularda da alınan kısa bilgilerden sonra toplantı, karşılıklı iyi niyet temennileri ile son buldu. 

 

Sayı : 2007 03