Birgün Gazetesini Özür Dilemeye Davet Ediyoruz!

0
471

Gazetemiz yazarı ve gönüllü çalışanımız İnci Hekimoğlu, haber müdürlüğünü yaptığı Birgün gazetesinde bir erkek çalışanın şiddetine maruz kalmıştır. 

Gündem toplantısının yapıldığı, 31 Ocak 2007’de meydana gelen olayda, polis muhabirliğinden gelme Sefa Köktener’in, İnci Hekimoğlu’na bağırarak hakaretamiz ifadelerle konuşmaya başlaması üzerine, Hekimoğlu sükunetini korumaya çalışmış ve şahsı sakinliğe davet etmiş, ancak Köktener sesini daha da yükselterek ve ifadelerini açıkça hakarete dönüştürerek, ayağa fırlayıp Hekimoğlu’nun üzerine yürümüş ve dövmekle tehdit etmiştir. 

Olayı yönetime aksettiren Hekimoğlu’na yönetimce Sefa Köktener’in özür dileyeceği söylenmiştir. Ancak Hekimoğlu’nun işten çıkarılması, çıkarılmıyorsa yazılı ihtar ile birlikte, çalışanların önünde özür dilemesinin sağlanması gibi önerdiği hiçbir formül hayata geçirilmemiş, olay askıya alınıp unutturulmaya çalışılmıştır. 

Bunun üzerine istifa eden İnci Hekimoğlu’nun yaşadığı olayın duyulması üzerine kadın çevrelerinin imzaya açtığı bir kınama ve uyarı metni de gazeteye gönderilmiştir. Ancak tavrını değiştirmeye gerek görmeyen Birgün gazetesine tepkiler artarak sürerken, JİNEPS gazetesi de, emektarlarından birinin yaşadığı bu haksızlığa sessiz kalmayıp, bir yazı ile ilk adımı atarak açıklama istemiş, ancak gazetenin yazı işleri müdürü İbrahim Çeşmecioğlu’ndan tatmin edici olmayan bir yanıt verilmiştir. 

Olayın üzerinden geçen bunca süreye karşın özür dahi dilenmemiş olması, sadece hakaret eden muhabirin değil aynı zamanda Birgün gazetesinin bir ayıbıdır. 

Mediz’den Birgün’e Kınama 

Sürecin devamında, Medya İzleme Grubu (MEDİZ) olay karşısında girişimde bulunup Birgün gazetesine bir kınama yazısı iletmiştir. MEDİZ’e gazetenin okur temsilcisi Adnan Genç’in yazdığı yanıt yazı ise gazetede egemen olan zihniyeti deşifre eder nitelikte olması açısından önemlidir. Savunma paniği içinde çalışma arkadaşlarının yaptıklarını itiraf eden Genç, bir yandan da gazetemiz Jineps’ i anarak “mafyozo” suçlamasında bulunmuştur.  

 “…….gazeteye ‘Biz Jineps (Çerkes) dergisinden geliyoruz. Arkadaşı götürmeye geldik. Araba aşağıda. Gelip bizim huzurumuzda özür dileyecek’ gibisinden mafyozo numaralara girişmişler. Bizzat ben Jineps’le ilişkisi olan bir kadın arkadaşımı aradım. Anlattım. O da bir editörü arıyor. ‘Biz medeni insanlarız. Bu bizim tarzımız değil’ diyorlar. Ve ekliyorlar: Muhtemelen kendi yollamıştır…” 

Adnan Genç’in sözünü ettiği, Jineps’le ilişkisi olan bir kadın arkadaşı ile Jineps editörü arasındaki görüşme doğrudur. Editörün “Biz medeni insanlarız, bu bizim tarzımız değil” lafı da doğrudur. Ama buraya kadar! Editör; ‘muhtemelen kendi yollamıştır’ ifadesini kesinlikle kullanmamıştır. Söz konusu ‘kadın arkadaş’ Genç’e editörün telefonunu vermiştir, ama Genç arama gereği duymadan suçlamakta ve üstelik eklediği son cümle ile “Ve ekliyorlar: 

Muhtemelen kendi yollamıştır…” yalan söylemekte, Jineps editörünü zan altında bırakmaktadır. 

Diyalog Yerine Çarpışma 

Gazete yazarımız İnci Hekimoğlu’na yapılan çirkin saldırı sonrası, diyalog yoluyla sorunu çözebilmek için girişimde bulunduk ve Birgün gazetesine yazı yazdık, yanıt verildi. Ve iki arkadaşımız Birgün gazetesini ziyaret ederek, yine diyalog yoluyla sorunun çözümü için talepte bulunmuştur. ‘Mafyozo’ numaralar söz konusu olmamıştır, olamaz da. Bu numaraların sonunun nereye vardığını Adnan Genç bizlerden iyi biliyor olmalı. Bizim girişimimizin nedeni, sorunun diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermektir. Bu çabamızı sürdürüyor olmamıza karşın hala tek yanlı değerlendirmeler sürmekte ve Birgün gazetesi okur temsilcisi, gazetemizi zan altında bırakacak açıklamalar yapmaktadır. 

Bu aşamadan sonra, Birgün gazetesini, İnci Hekimoğlu’nun maaş alacaklarını ödemeye, yanısıra kendisinden ve Jineps gazetesinden özür dilemeye davet ediyoruz. 


Sayın BİRGÜN Gazetesi Yönetimi, 

Gazetemiz yazarı ve gönüllü çalışanı İnci Hekimoğlu, Haber Müdürlüğünü yaptığı Birgün gazetesinde, bir erkek çalışan tarafından tehditlere ve fiili müdahaleye maruz kalmıştır. Olayın Birgün gazetesi gibi bir yerde vuku bulmasının yanısıra Birgün yönetiminin de duruma sessiz kalması inanılması güç bir vehamet taşımaktadır.

Arkadaşımız İnci Hekimoğlu’nun tepki koyarak ayrılmasına neden olan bu olay ve çözümü hakkında Birgün gazetesi yönetiminden, JİNEPS Gazetesi Çalışanları ve Çevresi olarak ivedilikle açıklama bekliyoruz.

Bağımsızlık, Demokrasi, Özgürlük ve Birlik için,

JİNEPS

26.02.2007


Sevgili JİNEPS çalışanları, 

Haber Müdürümüz İnci Hekimoğlu, gazetenin günlük toplantılarından birinde aynı serviste çalışan başka bir (erkek) arkadaşımızla ‘içeriği haber olan’ bir tartışma yaşamıştır. Bu tartışmada diğer arkadaşımız tartışma sınırları içinde değerlendirilemeyecek sözler de sarf etmiş, ancak fiili bir müdahalede de bulunmamıştır. Tartışma sonrası bu arkadaşımız da hatasını kabul etmiş ve gazete çalışanlarından ve İnci Hekimoğlu’ndan özür dilemeyi, bu tür davranışları tekrar etmemeyi kabul etmiştir. Ancak İnci Hekimoğlu bu özürün yeterli olmadığını düşünerek istifa etmiştir. İsteğimiz bu tür olayların tüm yaşamımızdan çıkmasıdır.

Saygılarımla

İbrahim Çeşmecioğlu

27.02.2007

 

Sayı : 2007 04