ABD Abhaz heyetini yine reddetti

0
491

BM Güvenlik Konseyi, bir kez daha Abhazya’yı dinlemeden Gürcü-Abhaz sorununun sıcak noktası Kodor Vadisi hakkında kararını verecek. Çünkü Gürcistan’ın hamisi ABD yönetimi bir kez daha Konsey’deki oturuma katılmak isteyen Abhazya heyetinin vize talebini reddetti. 

BM Güvenlik Konseyi, 15 Nisan’da Gürcistan’ın Kodor’daki silahlı güçlerini çekmesi çağrısına uyup uymadığına bakıp ona göre yeni bir karar alacak. Ayrıca Gürcü-Abhaz çatışma bölgesinde görevli BM askeri gözetim misyonu UNIMIG’in görev süresinin altı ay daha uzatılıp uzatılmayacağı kararlaştırılacak. 

Konsey’deki Rus elçi Vladislav Çernov, Bush yönetiminin Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba’nın vize talebine olumsuz yanıt vermesi nedeniyle Konsey’de Sohum’un görüşlerinin dile getirilemeyeceğini açıkladı. Çernov, “Şamba başkanlığındaki Abhazya heyetine yine vize verilmedi. Bu yüzden taraflardan sadece Başbakan Zurab Nogaydeli başkanlığındaki Gürcistan heyeti katılacak. Rusya bu hareketi çatışma bölgesinin bir tarafına karşı ayrımcılık olarak değerlendirmektedir” dedi. 

Geçen yıl 31 Ağustos’ta yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısı için New York’a gitmek isteyen Şamba yine vize alamamıştı. Ancak Konsey toplantısında Rusya’nın bastırmasıyla Gürcistan’ın 25 Temmuz’da çıkarma yaptığı Kodor’dan askerlerini çekmesini öngören bir karar alınmıştı. (Moskova/Ajans Kafkas – FT) 

 

Sayı : 2007 05