BM’de Skandal, RF Heyeti Toplantıyı Terk Etti

0
531

Geçtiğimiz günlerde BM’de Abhaz-Gürcü barış görüşmeleri konusu ele alınmaya başlandı. Görüşmelerde ABD, Abhazya tarafına vize vermeyince Rusya Federasyonu (RF)’ nun BM’deki temsilcisi Vitali Churkin başta olmak üzere tüm RF heyeti toplantıyı protesto ederek salondan ayrıldı.  

Churkin toplantıya katılanlara hitaben yaptığı konuşmasında ABD’nin Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Samba’ya ikinci kez vize vermemesini çifte standart olarak değerlendirirken, çok ciddi diplomatik ve politik hata yaptığını vurguladı. BM’nin iki tarafı da dinlemesi gerekirken bunu yapmadığını söyledi. Churkin ayrıca, Kosova sorununu örnek göstererek; bu kadar yıl geçmesine rağmen Kosova sorununu tüm dünya sadece Sırp tarafını dinlemekle geçirdi ve bu yüzden bir sonuca ulaşılamadı dedikten sonra toplantı salonunu terk etti. 

BM genel sekreteri Pan Pi Mun ise toplantıda Abhazya’nın Gal bölgesinde BM polis güçleri oluşturulması ve yine BM insan hakları biriminin Abhazya’nın Gal bölgesinde göreve başlatılması gerektiği açıkladı  

(..) 

BM tarafından alınan 1716 sayılı kararın Abhaz ve Gürcü taraflarının aktif olarak barış görüşmeleri için masaya oturdukları zaman tamamlanabilmiş sayılabileceğini vurgulayan RF dışişleri bakanlığı BM elçisi Vladislav Chernov ise şöyle konuştu; 

“Barış görüşmeleri geçtiğimiz yılın başlarında çok iyi bir şekilde başlamışken Tiflis hükümetinin Abhazya’nın Kodor bölgesine asker çıkartmasıyla dondurulmuştu. Bu şekilde görüşmelerin devam etmesinin olanaksız olduğu da görünen bir gerçektir. Toplantıya sayın Nogaideli davet edilirken, ABD’nin, Abhazya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Samba’ya vize vermemesinin, madalyonun sadece bir yüzüne bakmak anlamına geleceği unutulmamalıdır. Eğer sorunlu bölgede iki taraf varsa iki tarafın da toplantıya katılması, davet edilmesi gerekmektedir.” 

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Samba kendisine vize verilmemesi konusunda hazırladığı ve BM’ye gönderdiği video görüntülerindeki konuşmasında Abhazya’nın bağımsızlığı’nın BM tarafından tanınmasını istedi. 

ABD adına konuşan Kondoliza Rice, Rusya’nın Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü tanıması gerektiğini vurgularken, Rusya’yı ayrılıkçı Abhaz ve Osetlere yardım etmekle suçladı. 

Nurettin ŞAFAK / Nart Dergisi SOHUM 

Kaf-Fed sitesinden alınmıştır 

 

Sayı : 2007 05