Kafkasya’dan kısa kısa

0
620

Berlin’den Çeçen şaire ret

Rusya ile özellikle doğal gaz alanında ciddi işbirliğine giren Almanya, Çeçen şair ve Bakan Apti Bisultanov’a siyasi sığınma vermedi. Der Spiegel dergisinin haberine göre Federal Göç ve Mülteci i (BAMF), Çeçen direnişinin sözcülüğünü yaptığı gerekçesiyle Bisııltanov’un siyasi sığınma talebini reddetti. 

BAMF, Bisultanov’u Çeçenya’da terörizmi kışkırtmakla itham ederken Rusya’ya iade edilmesi talebine de işkence görebileceği’ endişesiyle karsı çıktı. Dergi, Alman yetkililerin ‘asi Çeçen hükümetinin bir bakanı olarak Bisııltanov’un Çeçen silahlı hareketinden siyaseten sorumlu olduğunu düşündüklerini’ yazdı. Rusların öldürdüğü Aslan Mashadov, Bisultanov’u 2004te belirlediği kabinesinde Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atamıştı. 

Berlin/Ajans Kafkas – FT


Cemaate karşı görülmemiş barbarlık

Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’nin kenar semtlerinden birindeki Yujnaya Camii, maskeli ve silahlı kişilerin baskınına uğradı. 

Kutsal mekana hakaret eden ve cami cemaatini gözaltına alıp aşağılayıcı muamele edenlerin polis ya da istihbaratçı olduğu söyleniyor. 

Edinilen bilgilere göre, camiye ayakkabılarıyla giren silahlı, kamuflajlı ve maskeli onlarca kisi, tüm giriş ve çıkıslan kapattıktan sonra cemaati yere yatırıp cep telefon I,m ile paralarını topladı. Birkaç kişinin ellerine kelepçe takılıp, baslarına da plastik poşet geçirildi. Daha sonra bu kişileri bir otobüse bindiren maskeli adamlar Izberg şehrine doğru hareket etti. Kaçırılanlar arasında üç de çocuk vardı. 

Cami cemaatinden Ramil Kurbanov’uıı anlattığına göre, saldırganlar küfrediyor, tekme atıyor ve silahların dipçiği île vuruyordu. (..) 

Kurbaııov, saldırıyı gerçekleştirenlerin Dağıstan güvenlik güçleri olduğundan emin. Saldırıya neyin sebep olduğu bilinmezken Kurbaııov. bir hafta önce camide imam ile cemaatten bir ki$i arasında küçük bir tartışmanın yaşandığını hatırlattı. 

Mahaçkale/Ajans Kafkas – KVKM/ÖZ/FT


Dağıstan başsavcı yardımcısına infaz 

Şiddet olaylarının eksik olmadığı Dağıstan’da bu kez yargının tepesinde bir isim hedef seçildi. Dağıstan Başsavcı Yardımcısı Abdülbeşir Omarov silahlı kişilerce öldürüldü.Dağıstan İçişleri Bakanlıgı’nın yaptığı açıklamaya göre Omarov ile bir başka kişinin cesetleri dün sabah başkent Mahaçkale dışında bir evde bulundu. Her ikisinin de silahla vurularak öldürüldüğü tespit edildi. Cesetlerin yanında bir kalasnikof silah ile mermiler bulundu. 

Mahaçkale/Ajans Kafkas


Laboka’dan geri dönüş açıklaması 

Abhazya Güvenlik Kurulu Sekreteri Stanislav Lakoba, Gürcü göçmenlerin geri dönüŞü konusuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı resmi sitesine açıklamada bulundu: 

“Göçmenlerin geri dönüşü, Gürcistan’ın hukuk önünde savaşın sorumluluğunu üstlenerek, insanları bu savaşa mecbur bıraktığını kabul etmesiyle mümkün olabilir” 

Abhaz göçmenlerinin politik bir şantaj olarak kullanıldığını düşünen Lakoba, “Gürcistan, savaşı talep eden taraf olarak, göçmenlerin mal varlığını kaybetmelerindeki maddi sorumluluğu da üstlenmeli. Birim hesaplarımıza göre verilen bu zarar 11 milyar doları bulmaktadır” seklinde konuştu. 

Lakoba savaşın sonunda sadece etnik Gürcülerin değil, Abazalar’ın, Ermeniler’in, Ruslar’ın ve diğer milletlerin de göçmen durumuna düştüğünü belirtti. Güvenlik kurulu, Abhazya vatandaşlarının etnik te­mizliği ile ilgili belge toplamaya devam ediyor. (..) 

Suhum www.abkhaziagov.org


Düğüm rejim değişmeden çözülmez 

Rus yargısının, merhum Çeçen-Içkerya Devlet Başkanı Aslan Mashadov’la ilgili bir yazısı nedeniyle hapse mahkum edip, başında 

bulunduğu Çeçen-Rus Dostluk Demegi’ni kapattığı Stanislav Dmitrievsky, Rusya’da rejim değişmeden Çeçen sorununun çözümüne 

olanak tanımadı. 

(..)14 Nisan’da Moskova’da yapılan Kremlin karşıtı gösteride yer alan, gazeteci ve insan haklan savunucusu Dmitrievsky, “Rusya Federasyonu’nun devlet politikası değişmeden, şiddet yoluyla ortadan kaybolnıalann durdurulmasını ve Kadirovvari totaliter rejiminin tasfiye edilmesini konuşmak imkansız” ifadelerini kullandı. 

2001-2002 yıllannda Çeçenlerle Kremlin arasında bans görüşmeleri olasılık dahilinde görülürken, bugün çok farklı bir noktaya gelindiğini belirten Dmitrievsky, “Bugün açık olan şudur; Çeçenya, Rusya genelinde inşa edilmekte olan sıkıyönetim modelinin çok yoğunlaşmış halinin görüldüğü yerdir” dedi. 

Moskova/Ajans Kafkas – CN/FT


Abhazya’da geri dönüş programı 

Geri dönüş fonu, 2007 yılında dönüşçülerin konut sorununu çözmek için 570 bin dolarlık bir bütçe ayırmayı planlıyor. “Geri dönüş fon bütçe” kanunu, Parlamento tarafından ele alındıktan sonra, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. 

Yasaya göre, dönüsçüler için tamirat ve yeni konut çözümü oluşturma harcamalan bütçe kapsamına alınıyor. Yürütülmekte olan dönüş programı çerçevesinde dönüş bütçesi, yer ve konut problemini çözmek amacıyla Şuhum, t slu sokağında dokuz kadı bir binanın tamiratında kullanılıyor. 

Devlet komitesi dönüş fonu başkanı Anzor Mukba daha önce dokuz kadı bir binanın başkentte yasamayı planlayan dönüşçülerin ihtiyaçlanm karşılamaya yetmeyeceğini söylemiş ve devletin yardım bütçesi kapsamında serbest piyasadan da alış yaparak ihtiyacı karşılaması gerektiğini belirtmişti. (…) 

Abhazya, Suhum – abkhaziagov.org


Umarov’un babası öldürüldü 

Çeçen-İçkerya Devlet Başkanı Doku Umarov’un 74 yaşındaki babasının öldürüldüğü belirtildi. 

Kavkaz-Center, 5 Mayıs 2005’te ‘Petrol Alayı’ diye bilinen Adam Demilhanov’a bağlı güçler tarafından kaçırılan Hamail Umarov’un ölüm haberinin Rus yanlısı Çeçen yönetiminden alındığını duyurdu. Rus yanlısı yönetimin aracılar vasıtasıyla Çeçen liderin babasının gömüldüğü yeri bildirmesi sonucunda Umarov’un akıbetinin ortaya çıktığı kaydedildi. 

(Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2007 05