Kamuoyuna Duyuru, (24 Mart 2007)

0
512

Toplumumuzun (Çerkes ve Abaza Halklarının) kökleşmiş kurumlarından biri de ihtiyar (Ayhabı-Tahmada Gup) heyetleridir. Bildiğiniz gibi ihtiyar heyetleri, toplumsal sorunlar ve anlaşmazlıkları örf, adet ve geleneklere uygun şekilde çözüm üretirler. 

Ülkemizde 3 yıl önce Adapazarı-Kayalar köyünde toplanan Ayhabı Heyetinin toplumumuzda yara haline gelen düğünlerde içki içilip silah atılması gibi bir toplumsal sorunumuza çözüm üretilmesi, bu girişimimizin gereğine en güzel örnektir. 

Halen Abhazya’da başkanlığını emekli bir öğretim üyesinin sürdürdüğü böyle bir Ayhabılar (Bırg-Ahaeytkılara/Ayhabı-Tahmada-Gup) Kurulu mevcuttur. 

Bu Ayhabılar Kurulu Abhazya’da toplumsal sorunlarla ilgili çok önemli işler yapmaktadır. (..) 

Abhazya Devlet Başkanı Sn. Sergey Bagapş’ın Türkiye’deki diyaspora halkıyla buluşma öncesi Türkiye’de de böyle bir “Ayhabılar Kurulu”nun oluşturulmasının toplumumuz adına uygun ve önemli olduğu düşünülerek, toplumumuzun yoğun olarak yaşadığı bölgelerin şehir ve köylerinde ikamet eden Ayhabılar’ın10 ve 24 Mart 2007 tarihlerinde Hendek’te yapılan toplantılarda sivil bir insiyatif olarak Ayhabılar Kurulu oluşturulmuştur. Türkiye genelinde 60 yaş dahil olmak üzere 60 yaş üstündeki herkes ‘Ayhabılar Kurulu’nun doğal üyesidir. 

Oluşturulan Ayhabılar Kurulu yine kendi aralarından seçtikleri 15 kişilik Geçici Ayhabılar Yürütme Konseyi oluşturulmuştur. 

Başlangıç olarak ilk adım atılmış olup önümüzdeki günlerde veya yıllarda yapılacak toplantılarda eksiklikler tamamlanarak katılamayan bölgelerin de bu oluşuma katılması ve Türkiye genelinde yayılması temennisiyle toplantı sonuçlandırılmıştır. 

Toplumumuza Hayırlı Olmasını Diler, Saygılar Sunarız.. 

Ayhabılar Kurulu 

Not: Ayhabılar Kurulu’nun Sekreteyasını Hendek Kafkas Kültür Derneği üstlenmiştir. 

E-mail: hendekkafkasdernegi@gmail.com 

Telefon: 0264 614 57 77 

 

Sayı : 2007 05