Osetlerin ‘Stır Nıhas’ı vites büyütüyor

0
466

Parçalanmış Osetya’yı bir araya getirmek için1993 ‘de kurulan sivil hareket Stır Nıhas (Büyük Kurul) çalışmalarına hız veriyor. 

Stır Nıhas’ın Güney Osetya şubesi başkanı, Güney Osetya Bilimsel Araştırma Enstitüsü Müdürü Robert Gagloyti, ‘bu sene Stır Nıhas bünyesine kadın organizasyonu, ihtiyarlar heyeti ve iletişim komitesinin de bulunduğu yeni birimler ekleneceğini’ açıkladı. 

Gagloyti; hukuk, ibadethaneler, soyadı, gelenek ve görenek, gençlik politikası, nüfus komitelerinin ‘tek halk, tek millet ve özgürlük’ sloganıyla çalışmalarına yeniden başlayacağını söyledi. Rusya devlet birimlerinin yanı sıra Kuzey ve Güney Oserya’nın yerel idareleriyle sıkı ilişkileri olan Stır Nıhas, iki Oserya’nın Rusya Federasyonu çatısı altında birleştirilmesi, Oset kültürünün korunması ve geliştirilmesi amacıyla Mayıs 1993’de kuruldu. Ekim 1999’da ‘Alantı Nıhas’ (Alan Kurulu) adını aldıktan sonra tekrar eski ismine döndü. En büyük Oset sivil örgütü diye adından bahsettiren Stır Nıhas’ın kendi adıyla bir de gazetesi var. 

Tshinval/Ajans Kafkas – RE/ÖZ/FT 

                           

Sayı : 2007 05