Adıgey’in TU-134’leri Olacak mı?

0
431

Aslanguaş Ş’AVKO (Cauqo Astlanguaş) 

Çeviren ve düzenleyen: Cevdet Yıldız 

Şu günlerde 4 adet TU-134 (Tupolov tipi) askeri nakliye uçağının Adıgey Cumhuriyeti (AC) sivil havacılık sektörüne verilmesi söz konusu. 

  

Letonya Uçakları da Ş’açe’ye uçacak 

AC hava limanlarının büyütüleceği haberlerini alıyoruz. Rusya(RF) ile Letonya arasında uçuş başlayacak. Bu yakınlarda Letonyalı Bakan Aynar Şleres ile Rusya Ulaştırma Bakanı İgor Levitin arasında görüşmeler yapıldı. Letonya uçakları diğer Rusya hava limanları yanında Ş’açe’ye de gelecek, Rus uçakları da Letonya’ya gidecek. 

Şu sıralarda Maykop havaalanının genişletilmesi çalışmaları sürdürülüyor (Daha önceleri Maykop havaalanını fazlalık olarak görenler de vardı). Çalışmaların tamamlanması için büyük para gerekiyor. Federal merkez paranın tamamını veremez, bu bakımdan yatırımcılara gereksinim var. 

Ş’açe Olimpiyatına bağlı olarak Adıgey Hava Limanları’na olan ilgi de arttı. Bu nedenle Maykop hava limanı, Olimpiyat gününe değin tamamlanabilir. 

Hava Alanı yatırımcıları bekliyor 

  

 “RF Ekonomi ve Ticaret Bakanı German Gref, AC Devlet Başkanı Aslan Thak’uşın’a, Adıgey hava alanlarının yenilenmelerinin ve modern donanımlara kavuşturulmalarının gerektiğini söyledi” diyor basın sözcüsü. “‘Rusya Ulaştırma Ağının Geliştirilmesi’ adlı bir federal programın içine, büyük olasılıkla Maykop Hava Limanı da alınacak, bunun için gerekli dosya ve planlar Moskova’ya iletildi bile. Ancak bu iş için bir buçuk milyar ruble gerekiyor. Bunu da hisse senedi satışı yoluyla sağlayacağız.” 

Maykop Hava Limanı yeterli donanıma kavuştuğunda, Adıgey turizmi kuşkusuz bir patlama kaydedecektir. 

İlgili Adıgey Bakanı Sergey Tolstikov, havaalanının yapımı amacıyla çıkarılan hisse senetlerinin, yatırımcıların gelişiyle birlikte satışa sunulacağını söylüyor ve “OAO ‘Adıgey Hava Yolları’ hisselerinin yüzde 74’ü satılacak, yüzde 24 hissesi de, Maykop hava limanının gözetimi ve denetimi için AC’nin elinde kalacak” diyor. 

Haberler, Adıgey Hava Yolları’nın iyi bir rotaya gireceği, ileriye yönelik bir dönüşüm ve ekonomimize de hatırı sayılır katkılar getireceği umudu üzerinedir. Maykop hava limanının geliştiğini, burada geniş bir yolcu taşımacılığının gerçekleştiğini ve adının yeryüzünün ünlü hava limanları arasına girdiğini görmek, büyük bir mutluluk kaynağımız olacaktır. 

Kaynak: Adıge maq, Temmuz 2007 

Not: Makale kısaltılmış ve yer yer özetlenmiştir. 

*Ş’açe (Saçe,Rusça:Soçi)-Karadeniz kıyısında turistik bir kenttir. Adıge egemenliğinde iken, 25 Mart 1864’te Ruslar’ın eline geçti. Ş’açe’de, bugün, kuzeyde Tuapse rayonundan güneyde Abhazya’ya değin, 140 km uzunluğunda olan ve Karadeniz kıyıları boyunca uzanan Soçi metropolitan alanı bulunmaktadır. Nüfusu Rus ve daha az sayıdaki yerli Adıgeler’den (Şapsığ, Hak’uç, Vıbıh, Abaza, vd) oluşmaktadır. (ç.n.) 

**Tığemıps (Rusça: Dagomıs; Adıgece: “Güneşin Irmağı”, “Güneşli su” gibisine anlamlı)-Ş’açe ana kentinin kuzey bitişiğinde, Rus-Adıge (Şapsığ) karma nüfuslu turistik bir köy. RF Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski AC Devlet Başkanı Hazret Şovmen’e Krasnodar’dan Maykop’a ulaşacak, oradan da Karadeniz kıyısına ulaşacak olan Maykop-Tığemıps karayolunun yapılacağı sözünü vermişti. Bu bakımdan yeni AC Devlet Başkanı Aslan Thak’uşın’ın, 2008 yılında görev süresi dolacak olan Vladimir Putin katında, henüz vakit varken projeyi sıkı bir takibe alması gerekmektedir. (ç.n.) 

Sayı : 2007 09 

Yayınlanma Tarihi: 2007-09-01 00:00:00