Beslan’da Şapka Düştü

0
438

(1-3) Eylül 2004’de, Beslan’da yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.  

2004’te Kuzey Osetya’nın Beslan köyündeki rehine kurtarma fecaatinde Rus güvenlik güçlerinin suçunu ele veren bir video görüntüsü ortaya çıktı. 

İki polis görevlisinin ifadelerinden oluşan yeni video kaydı, 330’u aşkın insanın yaşamına mal olan ‘kurtarma’ operasyonunun başlatılmasına bahane olarak ileri sürülen direnişçilerin spor salonuna yerleştirdiği bombaları patlattığı açıklamasını ıskartaya çıkarıyor. 

Beslan Anneleri örgütünün ele geçirdiği videoda, ilk patlamanın içerden değil dışardan geldiği bilgisi aktarılıyor. Beslan Anneleri Başkanı Susanna Dudiyeva, “Bu ilk patlayıcıların dışardan geldiğine ilişkin teoriyi destekliyor” dedi. Bagatir Nabiyev adlı bomba uzmanı polis, üst düzey bir yetkili tarafından sorgulanırken “İçerdeki teröristlerin bombaları patlamadı. Böyle bir durumda rehinelerin bedenlerinde şarapnel parçaları olurdu” diyor. Yetkilinin ısrarla “Yani binada hiç patlama olmadı mı” sorusuna Nabiyev, “Binada patlama olmadı” yanıtını veriyor. Beslan Anneleri bu videonun sorumluluk kabul etmeyen yetkililere bir etkisinin olmayacağı inancında. (Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2007 09