Muhalif Gazeteci Akıl Hastanesine Kapatıldı

0
485

Savaş suçlusu Vladimir Putin’i tahtından indirmek için mücadele eden ünlü satranç ustası Garry Kasparov’un başkanı olduğu Birleşik Vatandaşlar Cephesi Murmansk Kenti üyelerinden olan kadın gazeteci Larisa Arap, 6 Temmuz günü gözaltına alınarak Murmansk kentine 150 km ötedeki bir akıl hastanesine yatırıldı. 

Larissa Arap, Haziran 2007’ de Murmansk’ taki yerel psikiyatri hastanesiyle ilgili bir yazı yazdı. Arap yazısında, çocukların ve ailelerinin verdiği bilgiye dayanarak hastanede çocuklara elektroşok uygulandığını ve taciz olaylarının yaşandığını anlatmıştı. Bu yazısı ile ilgili olarak da hastane yönetiminin tepkisini çekmişti. Bu yazıdan bir süre sonra ehliyet almak için gerek duyduğu sağlık raporunu temin etmek üzere hastaneye başvuran kadın gazeteci, doktorların şikâyeti üzerine önce gözaltına alındı, ardından  da bir psikiyatri kliniğine kaldırıldı. Arap’a ilaç verilmeye başlanması üzerine avukatı gazetecinin serbest bırakılması için mahkemeye başvurdu. Ancak, doktorların “Larissa Arap’ın zorunlu tedavisinin sürmesi gerektiği” yolundaki raporları mahkemeye sunması ve ifadelerinin de bu yönde olması nedeniyle mahkemeden zorunlu tedavinin devamı kararı çıktı. Bu kararın ardından Arap, zorunlu tedaviyi protesto için açlık grevine başladı. (…) 

Birleşik Vatandaşlar Cephesi Murmansk Kenti Şubesi Başkanı Elena Vassilieva, Larissa Arap’ın son derece sağlıklı bir insan olduğunu vurgulayarak, bu tip uygulamaların gazetecileri sindirmek için yapıldığını ve Stalin dönemini hatırlattığını ifade etti. Vassilieva’ ya göre Arap’ın hastaneye kaldırılmasında psikiyatri hastanesi ile ilgili yazdığı yazının yanı sıra Putin’e muhalif bir yapının üyesi olmasının da etkisi bulunuyor. Çünkü 12 Haziran’daki Putin karşıtı gösteride Larissa Arap da konuşmacılar arasında yer alıyordu.(…) 

(Kafdağı İnternet Portalı) 

 

Sayı : 2007 09