KAFFED Başkanı Candemir’in Gözaltına Alınmasına Tepkiler Büyüyor

0
515

“Bizim Onurumuz Zedelendi” 

Kaf-Fed Başkanı’nın RF’de gözaltına alınarak sınırdışı edilmesine ve Başkan’ın açıklamasına tepki yağdı. Gazetemize tepkilerini iletenler “Bazılarının onuru zedelenmiyor olabilir, ama bizim onurumuz zedenlendi” diyerek, RF’ye karşı politikaların açıkça tartışılmasını istediler.  

Kaf-Fed Başkanı ve federasyona yakın çevrelerin, daha önce de benzerleri yaşanan bu tür olaylar karşısında gösterdikleri tavır, Diaspora’da farklı çevrelerde ise tepki yarattı. Başkan Candemir ve bazı Çerkes işadamlarına Rusya Federasyonu (RF) tarafından yapılan uygulamanın sistemli bir yıldırma hareketi olduğu görüşünü savunanlar, bu denli ağır bir muamelenin “bir yanlışlık”tan ibaret sayılmasının ya da “yanıt bekliyoruz” türünden bir politikayla geçiştirilmesinin kabul edilebilir olmadığını vurguladılar.      

Konuyla ilgili tepki gösterenler arasında “şimdilik” kaydıyla adının açıklanmasını istemeyen bir Çerkes kanaat önderi şunları söyledi: 

“Bazılarının onuru zedelenmemiş olabilir. Ama bizim onurumuz zedelendi ve artık daha fazla zedelenmesine izin veremeyiz. Bugüne dek, halkımızın temsilcisi olması sıfatıyla açıktan tartışma konusu yapmamaya çalıştık. Ancak çeşitli biçimlerde dostça uyarı ve eleştirilerimizi iletmemize rağmen hiç dikkate almamakta ısrar eden Kaf-Fed’in politikaları artık açıkça tartışılmalıdır. Çünkü RF’nin politikaları Kaf-Fed’e değil, temsil ettiği Çerkes halkına yöneliktir. ” 

 

Daha Da Boyun Eğecekler 

Tepkisini, söz konusu uygulamanın 450.yıl ve Soçi olimpiyatları tartışmalarına denk düşmesinin bir tesadüf değil, tersine mesaj vermek için ve aynı zamanda gösterilecek tepkininin dozunu ölçmek için olduğuna dikkat çeken kanaat önderi, bu gelişmelerden sonra Kaf-Fed’in bir politika değişikliği yapmasının artık gerekli olduğunu anlayacağını umduğuna da vurgu yaparak sürdürdü: 

 “Kaf-Fed bu noktadan sonra ya genel anlamda yanlış politika izlediğini kabul edecektir, ya da RF’nin yanlış yaptığını. Ama büyük olasılıkla, ‘Onlar güçlü, ne yapalım… Biz politik davranmalıyız’ argümanına sığınanlar RF’nin daha da cesaret bulmasına ve giderek daha fazla ödün istemesine boyun eğeceklerdir.”     

Jineps’e tepkisini ileten bir başkası ise Kaf-Fed’in tutumunu eleştirerek, “ ‘Demokratik bir tavır değil, zaten bir takım uygulamalarda da yanlışlıklar var ama yine de susalım’ yaklaşımına, ne zamana kadar diye sormak istiyorum. RF’nin kendiliğinden demokratikleşmesini mi bekliyorlar yoksa, ‘bir takım insanlar mücadele ederek demokratik hakları alsınlar biz de kırıntılarla idare ederiz’ diye mi düşünüyorlar?” dedi. 

 

Bu Bir Uyutmaca! 

Kaf-Fed’e sert eleştiriler yöneltenler, bugüne dek yürütülen politikaları, “tam bir uyutmaca“ olarak nitelendirdikten sonra şu yorumu yaptılar:   

 “Sürekli geri adım attığımız görülemiyor mu? Adıgey’in Federasyon (RF) üyesi bir cumhuriyet oluşu mu kazanım? Ya Adıgey başkanının Adigece bilme gerekliliğini kaldıran anayasa değişikliği, nüfusun azlığına karşın parlamentoda denk temsiliyeti sağlayan yasanın değiştirilmesi, başkanların cumhuriyeti oluşturan halkın seçimi yerine merkezden atanmasına ne demeli. Ayrıca geri dönüş ve çifte vatandaşlık haklarında da geri adım atılıp tarihsel haklar şartlara bağlandı. 

 ‘Biz de düşünüyoruz ileri adımlar, ama bunları dile getirmenin sırası var, aceleci olmayın, bu notlar bizde kayıtlı zaten’ yaklaşımı artık kimseye inandırıcı gelmiyor. Oluşturulmaya çalışılan sessizliğin, ebedi sessizlik için zorlama olduğu düşünülmeli. Biz gerçekçi olmak, imkansızı istemek durumundayız.” 

 

Sayı : 2007 10