Provokasyonlarla bir yere varılmayacağını hala anlayamayan Gürcistan Barışa Kurşun Sıktı

0
468

Abhazya’nın Yukarı Kodor bölgesinde, Gürcistan özel kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu 2 Abaza askeri öldü, 2 asker yaralandı, 7 asker ise rehin alınarak, Gürcistan’ın Zugdidi şehrine götürüldü. Geçen ay sonunda meydana gelen saldırı üzerine, BM askeri gözlemcileri BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) Abhazya İstihbarat Daire Başkanlığı ve Abhazya Sınır Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı özel inceleme grubu bölgede incelemeler yapmak üzere harekete geçti. 

Bölgede öldürülen 2 askerin cenazeleri başkent Sohum’a getirilirken, Abhazya hükümetinin askerlere BM doktorları tarafından otopsi yapılmasını istedi. 

 

Acil güvenlik toplantısı 

Abhazya’nın Tkuarchal şehri dağlık kesimlerinde başlayan sıcak saatler dolayısıyla Abhazya Güvenlik Konseyi başkent Sohum’da toplandı. 

Devlet Başkanı Sergey Bagapş Soçi’de yapılan ekonomik forumu yarıda keserek başkent Sohum’a döndü. Bagapş, Gürcü teröristlerinin Abhazya’ya saldırı yaptıklarını belirtirken, Gürcistan haber kaynaklarına göre ise altı Abhaz askerini de rehin alan Gürcü teröristlerin, Gürcistan İçişleri Bakanlığı’na bağlı güçler oldukları, Kodor bölgesine giden karayolunun güvenliğinden sorumlu grup tarafından operasyonun gerçekleştirildiği belirtiliyor. 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş “Gürcistan hükümetinin bu tür provokasyonlarla bir yere varamayacağını bilmesi gerekir. Gürcistan Abhazya’yı provokasyonlarla yeni bir savaşın içine çekmek istemektedir. Gerekli yerleri uyardık. En kısa zamanda sınırlarımızı koruyan çocuklarımızı geri alacağız” derken, BM’nin de gerekenleri yapacağı sözü verdiğini vurguladı. 

Sergey Bagapş, Gürcistan’ın elinde bulundurduğu 7 Abhaz askerini serbest bırakmaması halinde sert önlemlere başvuracaklarını da sözlerine ekledi. 

Öte yandan Gürcistan rehin alınan Abhaz askerlerinin kimliklerini açıkladı. Roland Chagava, Muhamedin Kichev, Suren Dilenyan, İrakli Horava, Zurab Muradyan, Cambul Oganesyan ve Koba Cherkezia’dan oluşan 7 kişinin, Tiflis’te silahlı grup oluşturmak suretiyle devlete karşı çıkma suçuyla yargılandığı belirtildi.

 

BM inceleme başlattı  

Tkorçal bölgesi “HODJAL” sınır karakolunda 20 eylülde yaşanan trajik olay ile ilgili olarak BM Bölge Komiserliği inceleme başlattı. 

Gürcistan devleti olayda öldürülen 2 Abhaz askerinin bölgede ajanlık yaptığını iddia etti, ancak ellerinde bulunan Abhaz askerleri ile ilgili olarak detaylı bilgi vermedi. 

 

Bagapş İnsan Hakları Kuruluşlarını Göreve Çağırdı 

Sergey Bagapş “Gürcistan tarafından esir alınan Abhazya askerleri sağ salim vatanlarına döndükten sonra her türlü görüşmeye hazırız” dedi. 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş 24 eylülde yaptığı basın toplantısında “Gürcistan esir almış olduğu Abhazya Sınır Muhafızlarını serbest bırakmadan hiçbir görüşmeye girmeyiz” dedi. 

Bagapş; Abhaz askerlerini ziyaret eden uluslar arası Kızılhaç temsilcilerinin, esirlerin üzerinde fiziki şiddet uygulandığına dair belirtiler olduğunu ve uluslar arası haklarından yararlandırılmadıklarını tespit ettiklerini belirterek, “Abhazya’da herhangi bir Gürcistan vatandaşının başına bir olay geldiğinde uluslar arası insan hakları savunucuları o kişinin haklarını savunmak için Abhazya’ya geliyorlar. Bizler de şimdi insan hakları savunucularını Abhazya Sınır Muhafızlarının haklarını savunmaları için Abhazya’ya bekliyoruz” dedi. 

Abhazya yönetiminin İnsan Haklarını Koruma kuruluşlarının istemlerini yerine getirdiğini de hatırlatan Bagapş, Abhazya askerlerinin serbest bırakılmaları için yapılacak görüşmelerde AB Yüksek Komiseri Tomas HAMMERBERG’in Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi Kurallarına dikkat edeceğine inanmak istediklerini de ekledi. 

Kaynak: www.apsnypress.info               www.abhazyam.com     

  

Sayı : 2007 10