Saakaşvili’den ‘derin’ müdahale

0
499

Anzor K’eref, Tiflis, Ekim 2007 

2003 yılında ABD’nin organizasyonu ile işbaşına gelen M.Saakaşvili, hemen kendisine yakın kişilerle demokratik batı yanlısı bir Gürcistan oluşturma yolunda adımlar atmaya başladı. Sovyet döneminden kalan tüm aydın ve bürokratları bir kenara atarak gerçekleşen operasyonlarda, yönetime kendisi gibi genç ve deneyimsiz insanları getirdi. Nasılsa talimatlar dışardan geliyordu. 

Bu arada ülkenin ekonomik sistemini de kendi istedikleri gibi ele geçirmeye başladılar. 

Pek çok büyük kuruluş, eski yöneticilerine zorla imzalatılan belgelerle yandaşları arasında pay edildi. 

Rustavi2 TV de bunlardan biri idi. TC’nin garantörlüğündeki sözde özerk Acara Cumhuriyeti kökenli Kibar Halvaşi ve Guram Gogua adlı yeni nesil iş adamları bu dönemde hızla palazlanan isimlerdi, işadamı K.Halvaşi’nin genç ve deneyimsiz avukatı İrakli Okruaşvili, M.Saakaşvili tarafından savunma bakanlığına getirildi. Okruaşvili de Müslüman iken, yeni yönetim sırasında   Hıristiyan olan K.Halvaşi ile örgütlenerek iyi paralar kazandılar. Ta ki 2006 yılına kadar. Genellikle tecrübesiz ve ağzına gelen her şeyi bir çırpıda söyleyen heyecanlı gençlerden olan yeni yönetimin en şahin görüntülüsü olan genç Okruaşvili, 2006 yılbaşını Güney Osetya’nın başkenti Tshinval’de kutlama sözü verip, bunu başaramayınca görevinden istifa etti. Saakaşvili de kendisine rakip olabilir korkusuyla başka bir bakanlığa atadıysa da birkaç gün sonra oradan da istifa ederek, muhalefete geçti. Bu arada eski patronu ile olan ilişkileri de sürmekte ve iyi paralar kazanılmakta idi. Uluslar arası tüketim maddeleri ticareti ile Ermenistan ve Azerbaycan dahil tüm Güney Kafkasya’da etkin olan firma, bu yolla TC’nin Ermenistan ambargosunu da dolaylı olarak deliyor, aynı zamanda Abhazya ve G.Osetya’ya yapılacak askeri harekatlar için kullanılacak, savunme bakanlığına ait üslerin inşaatlarını da devam ettiriyor idi. 

Klasik olduğu üzere her ortamda her tür konuşmayı yapan Okruaşvili sonunda Saakaşvili’yi korkutmuş olacak ki, Saakaşvili harekete geçerek, sonradan Hıristiyanlaşan Halvaşi ve Gogualar”ın tüm mal varlıklarına el koydu. İyice sinirlenen Okruaşvili de muhalif televizyon kanalı imedi TV’da, ülkenin en zengin işadamı ve muhalif lider Patarkaşvili’yi öldürtme emri vermesinden, diğer tüm karanlık tezgahlarını açıklayıp Saakaşvili’nin ipliğini pazara dökünce kendisi ve ticari ortağı görünen tüm firmaların patronları ve üst yönetimleri tutuklandı. Kabadayı tavırlı eski savunma bakanını seven savaş meraklısı büyük bir kitle de o günden beri çeşitli gösterilerle olayı protesto etmekte. 

ABD’nin tayin ettiği, her anlamda yetersiz ve psikolojik hali hakkında dedikodular dolaşan Sakaşvili’nin yerine, başka tür psikolojik sorunları olan Okruaşvili’yi hazırladığı ve olaya müdahil olacağı konuşuluyor. 

Bu arada Abhazya ve G.Osetya’da halkın dikkatini dağıtma amaçlı bombalama, cinayet ve adam kaçırmalar ise, nasıl oluyorsa milyonlarla ifade edilen Çerkeş diyasporasında hiçbir tepki ile karşılaşmıyor. 

 

Sayı : 2007 10