Skandal üstüne skandal

0
556

Kaf-Fed Başkanı Soçi’de gözaltına alındı! 

Kafkas Dernekleri Federasyonu (Kaf-Fed) Başkanı Cihan Candemir’e Rusya Federasyonu (RF) tarafından Soçi’ye giriş izni verilmediği gibi 6 gün havaalanı otelinde gözetim altında tutulduktan sonra sınırdışı edildi. 

Çerkes diyasporasının en geniş temsil gücü olan kurumlarından Kaf-Fed Başkanı Cihan Candemir’e RF tarafından yapılan muamele Türkiye Diasporasında tartışma başlattı. Tartışmaya farklı bir boyut ekleyen ise, Başkan Candemir’in olay sonrası yaptığı açıklama oldu.  

Kuban VI. Uluslararası Yatırım Forumu’na katılmak amacıyla DEİK heyeti ile birlikte gittiği Soçi’de yaşadıklarıyla ilgili olarak, 27 Eylül’de yaptığı açıklamaya “Bulunduğu süre içinde şahsına karşı hiç bir aksi davranışta bulunulmadığı” vurgusuyla başlayan Candemir’in olayı şu cümlelerle yorumlaması dikkat çekti:  

“Şurası bilinmelidir ki, bu ilk defa olan bir hadise değildir. Daha önce de Türkiye’den vize alarak giden iş adamlarına yönelik bu tip davranışların olduğunu biliyoruz. Bu tür uygulamaya muhatap olan Çerkes işadamlarımız da olmuştur. Sonradan birçoğunun ‘giriş yasağı’ kaldırılmış, hatalardan dönülmüştür.” 

Aslında çok büyütülecek bir hadise olmadığını ama Kaf-Fed Başkanı olmasının konuyu spekülasyona açık hale getirdiğini söyleyen Candemir’in yaşadığı gözaltı ve sınırdışı operasyonuna rağmen, kendisi için “en olumsuz nokta” olarak işaret ettiği olay ise şaşkınlık yarattı:  

“Nalçik’teki DÇB toplantısı dönüşü çıkış işlemleri sırasında gereksiz yere bekletilmem nedeniyle doğan şüphelerimi, Soçi seyahati öncesi Rusya Konsolosluğu’ndan soruşturmama rağmen, doğru cevap alamamam ve bu olayın meydana gelmiş olmasıdır.” 

 Yapılan yanlışlığın düzeltileceğine inancının tam olduğunu da ekleyen Başkan Cihan Candemir’in “Konuyu farklı boyutlarda abartarak tartışmanın da çözüme hiç bir katkısı olmayacağı açıktır” dediği cümleleri ise daha çok tartışılacağa benziyor. 

 

Sayı : 2007 10