İnguş Mülteciler Zor Durumda

0
453

İnguşetya Cumhuriyeti Tarih-Kültür Merkezi Başkanı Ruslan Albakov-Miarşhi ve İnguşetya Öğrenciler Birliği Başkanı Ramazan Ugurçiyev’in de aralarınad bulunduğu bir heyet 19 Kasım’da Mayski’yi ziyaret etti.

 

Nazran/Ajans Kafkas – Kuzey Osetya sınırlarındaki Prigorodni bölgesindeki evlerinden 15 yıl önce kovulan İnguş mültecilerin halini yerinde görmek için Mayski kasabasına giden İnguş heyeti kanı donmuş olarak geri göndü.

Albakov-Miarşi mültecilerin barakalarda gayri insani koşullarda yaşam savaşı verdiklerini belirterek tespitlerini şöyle aktardı: “İhtiyaç sahibi mülteciler derme-çatma barakalarda yaşıyor. Kendimiz görmeseydik böyle bir şeyi 21. yüzyılda düşünmek çok zor olurdu. Bu insanların yaşadığı barakada geçirdiğimiz 15-20 dakika içerisinde ayaklarım dondu ve henüz kışın başındayız. Bu insanlarsa doğrudan yerin üstüne serilmiş şiltelerde uyuyor. Yakında çok ciddi rahatsızlıklarının baş göstermesinden korkuyorum. Ama maalesef federal yönetim bu insanların 1992 sonbaharında yaşanan savaşta ihlal edilen haklarının yeniden iadesi konusundaki taleplerini görmezden geliyor. Yani onlara kendi evlerine dönme ve kaybettikleri mülklerinin iade edilmesi konusunda bir şey yapmıyor.”

 

Ugurçiyev ise mültecilerin sorunlarına şimdiye dek hep kayıtsız kalındığını belirterek şunları anlattı: “Biz öğrenciler Mayski’de insanların kötü şartlarda yaşadığını öğrenince bunu kendi gözlerimizle görmek ve onlara biraz da olsa yardım etmek istedik. İhtiyaç sahibi mültecilere soba ve odun verdik. İnguşetya öğrencileri odun ve çadır almak için para topluyor. Ama Mayski’de bulunduktan sonra orada çadır kurulmasına izin verileceği konusunda ciddi şekilde endişelerim oldu. Osetya yönetimin nedense onlara çadır kurmaları için müsaade etmiyorlar. Ama yine de bunun için çabalayacağız. Mayski’de insanlar gerçekten kötü şartlarda yaşıyorlar, daha doğrusu yaşamıyorlar, varlıklarını sürdürüyorlar. Bu, hayat olarak adlandırılamaz. İnsanlar her sabah yattıkları minderleri kurutuyorlar, çünkü doğrudan yerin üzerine serdikleri için nemleniyorlar. Rusya devlet başkanının mültecilerin bu durumundan haberdar edildiğini düşünmüyorum. Problemin çözülmesini istedi, ama kimse gerçekte çözmüyor.”

 

Sayı : 2008 01