Jineps okurları da gecedeydi – Kışkırtmalara İnat Halklar Kardeşti!

0
505

Bu geceyi organize eden ve aralarında Gazetemiz Jineps’in de olduğu Halkların Dostluğu girişiminin ortak metnini önemine binaen aynen yayınlıyoruz. Umarız bu girişim ülkemizin içine sürüklenmeye çalışıldığı şovenist karanlığa karşı önemli bir barikat olur.

 

Bütün Halklar Kardeştir!

“Çok gövdeli bir ağacın ortak meyvesiyim.

Anadolu’da binlerce yıldır bir arada yaşayan halkların, barış içinde yaşaması ortak özlemimizdir. Ayrı dillerde, ayrı ezgilerde hep aynı özlemi dile getirdik.

Bizler farklılıklarımızla yanyana, kardeşçe, barış içinde, insanca ve onurumuzla yaşamak isteyen “çoğunluğuz.”

Anadolu, halkların kardeşçe yaşadığı bir cennet olabilecekken bizi cehennemde yaşamaya mahkûm etmek istiyorlar. Bunun için önce halkların kardeşliğine, dostluğuna saldırıyorlar. Zenginliğimiz olan farklılıklarımızı kullanarak aramıza kin ve nefret tohumları ekiyorlar. Yakın tarihimizdeki kitle katliamları, faili meçhul cinayetler, infazlar, linç girişimleri toplumsal hafızamızda onarılması güç izler bıraktı. Yanı başımızda da; Bosna’da, Kafkasya’da, Ortadoğu’da halkları birbirine kırdıran emperyalizm, çıkarları gereği halkların kardeşliğine karşıdır.

Kimileri halkları yok sayarak, aşağılayarak, kimileri farklılıklarımızı kardeş kavgasına dönüştürerek çıkarlarını korumak istiyorlar ki onların çıkarları biz halkların felaketidir. Bugün bir kez daha yaratılmaya çalışılan savaş ve şiddet ortamına karşı çıkmanın tek yolunun barış ve kardeşlikten geçtiğine inanıyoruz.

Bizler bu ülkede yaftalanarak cehennemi yaşayan, her gün aşağılanan insanlarız:

Örneğin, Çerkes olduğumuz için hain, Kürt olduğumuz için bölücü ilan edildik. Laz olduğumuz için bizimle dalga geçildi, Arap olduğumuz için pis, Türkmen olduğumuz için barbar olduk. Alevi olduğumuz için en pervasız şekilde mum söndüren ilan edildik. Ermeni veya Rum olmak ise küfürden sayıldı. Ve bunlar her gün farklı şekillerde karşımıza çıktı.

Kimimiz bunlara boyun eğdi, kültürünü, tarihini unutmaya çalıştı. Kimimiz kendinden olmayanı aşağılayıp üste çıkmak için çırpındı. Bizler boyun eğdikçe ufaldık, ufaldıkça yok sayıldık. Oysa hepimiz bu toprakların zenginliğiyiz. Yeri gelir kemençe ile coşar, yeri gelir kaval ile hüzünleniriz. Düğünlerde kolkola halay çeker, horon ederiz. Cenazelerde aşımız kaynar, ağıtlarımız yakılır. Evlerde dillerimiz konuşulur. Tüm bu zenginlikleri bizler yaşatıyoruz ama kaderimiz ortak, yok sayılıyoruz.

Biz de varız!

Farklı hakların bir arada iş yapma kültürünü geliştirebilmesi, “birbirini tanımasının”, halkların birbirini tanıması kardeşliğin ve dostluğun ilk adımıdır diyerek, bu toprakları halkların kardeşlik bahçesine dönüştürmek için, halkların ortak mücadelesini geliştirmek istiyoruz.

Bu barışçı çaba, gelecek nesillere farklılıklarından arındırılmış bir ülke yerine, tarihi ve kültürüyle barışık bir ülke bırakmanın sorumluluğuyla atılmış uzun soluklu bir adımdır.

Bu güzel topraklara rengini veren her halkı, bizimle aynı özlemi paylaşan tüm kurumları, aydın ve sanatçıları bu süreçte bizlerle birlikte olmaya çağırıyoruz.

 “Ve karanlıklar senaryosunu parçaladığımızda

Bütün şarkılarda kendi dilinde
Şu nakarat dillenir

Bütün Halklar Kardeştir.” (Bekir Kilerci)

Halkların Dostluğu Girişimi

“Kardeşlikten Dostluğa” İmza Girişimcileri

ADNAN GENÇ (YAZAR), AHMET TELLİ (ŞAİR), AKA-DER, ALİ NAFİLE, AVESTA YAYINEVİ, BİROL TOPALOĞLU, BELGE YAYINEVİ, CHİVİYAZILARI YAYINEVİ, ATİLLA ERDEN (YAZAR), DALEPE NENA, DİPNOT YAYINEVİ, DOST YAYINEVİ, EĞİTİMSEN ANK. 4 Nolu Şb., ERDAL DOĞAN (AVUKAT), ESAT KORKMAZ (SERÇEŞME DERGİSİ Gen. Yay. Yön.), GOLA KÜLTÜR SANAT VE EKOLOJİ DERNEĞİ, GRUP HELESA, GÖKHAN CENGİZHAN (EDEBİYATÇILAR Der. Bşk.), HALDUN AÇIKSÖZLÜ (CAN ŞENLİĞİ TİYATROSU) , HALDUN ÖZKAN (EĞİTİM-SEN 8 Nolu Şb. Bşk.), HALİL İBRAHİM ÖZCAN (YAZAR), HASAN YAĞIZ (OLEYİS İç. Ana. Böl. Sek.), İBRAHİM KARACA (ŞAİR), JİNEPS GAZETESİ, METİN AYHAN (AVUKAT), ORHAN GÖKDEMİR (YAZAR), PSAKD MAMAK ŞB., SELMA KOÇİVA (YAZAR), SEZAİ SARIOĞLU (YAZAR), SÜHA TUĞTEPE(ŞAİR), TELOS YAYINEVİ, TrabzonSport.com, TEVFİK TAŞ (TÜRKİYE YAZAR. SEN. Gen. Sek.), VEJDİ ÇINARCIOĞLU(YAZAR), VOVA .

Web : www.halklarindostlugu.org     E-Posta : bilgi@halklarindostlugu.org

 

Sayı : 2008 01