Saakaşvili’den Osetler’e kültürel çengel

0
466

Güney Osetya’yı geri almayı kafaya koyup bunu 2003’te seçim vaadine dönüştürmüş olan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Osetler’in gönlünü çalmak için yeni bir yol buldu. Gürcü lider, 19. yüzyılda Oset edebiyatının kurucusu sayılan ünlü şair ve yazar Kosta Hetagurov’a sahip çıktı. Saakaşvili, Hetagurov’un heykelini başkent Tiflis’e dikti.

Heykel fikrinin bizzat kendisine ait olduğunu vurgulayan Gürcü lider, dün Vorontsov meydanındaki açılış töreninde ‘Gürcülerin Osetya hayallerine’ hizmet edecek tarzda bir Hetagurov portresi çizdi: “Hetagurov sadece Osetler’i en iyi temsil eden bir yetenek değil, Oset kültüründe özel bir fenomen. Hetagurov sadece tanınmış bir faaliyet adamı değil, Osetler’in Gürcü ve Gürcistan’a özel sevgisinin sembolü. O Oset halkının sanat yeteneği ve gerçek bir ünlü.”

Gürcistan’da Oset dili ve kültürünün gelişmesine yardımcı olmaya devam edeceklerini savunan ateşli Gürcü milliyetçisi Saakaşvili, siyasi mesajları da ihmal ekledi: “Hiçbir ülke Gürcistan gibi Osetler’e etnik gelişme imkanı sağlayamaz. Sevindiricidir ki, bugün artık Gürcü ve Osetler’in kültürel entegrasyonu yeniden başladı. Güney Osetya’yı hiç kimse Kafkasya sıradağları dışına taşıyamayacak. Güney Osetya’yı dağların ardına taşıma ve başka bir devlete bağlanması gerektiği provokasyonu yapanlar yalan söylüyor. Bu mümkün değil! Şunu söylemek istiyorum ki, anlaşmazlıkla ilgili geniş çaplı çözümü artık yakın bir zamanda başlayacak.”

15 Ekim 1859’da Nar köyünde doğan Hetagurov, şair ve yazarlığının yanı sıra ressam, dramaturg, rejisör, oyuncu, müzisyen, tiyatro eleştirmeni ve mütercim kişiliği ile de tanınıyor. Birkaç Kafkas dilini bilen Hetagurov, Fransızcaya da vakıftı. Hetagurov ilk Osetçe şiir kitabını Mayıs 1899’da yayımlamıştı. Kuzey Osetya, Hetagurov’un ilk kitabını mihenk taşı olarak kabul edip yayın tarihini de ‘Milli Dil ve Edebiyat Günü’ olarak kutluyor.

Tiflis/Ajans Kafkas

 

Sayı : 2008 01