Zakayev Başbakan Olarak İlk Mesajını Yayınladı

0
488

Londra/Ajans Kafkas – Eski Çeçen-İçkerya Dışişleri Bakanı Ahmet Zakayev, Çeçen-İçkerya Parlamentosu’nun kendisini başbakan olarak atamasının ardından Çeçen cephesini birleştirme sözü veren bir açıklama yayımladı. Kadirov mesajında özetle şunları söyledi:

“…Kadirovcu geleneksel İslam ideolojisi ve Udugovcu ‘İslam düzeni’ eşit şekilde Çeçen toplumunun dağılması için kullanıldı, tayin ve tespit edilmiş şekilde aynı derecede bağımsızlığımıza karşı hareket etti. Kadirov grubu ikinci savaşın başında açıldıysa da, Udugov kardeşlerin daha uzun süreli görevi vardı; ‘Emirlik’ adı altında bir sonraki dağıtma örgütünü kurarak Çeçen silahlı direniş çekirdeğini kırmak. Acı tecrübemiz, dini değerlerle manipülasyona izin verilemeyeceğini söylüyor. Yeni hükümetin en önemli görevlerinden biri, Çeçen-İçkyerya silahlı gücü saflarında birliği korumak olacak.

Birinci Rus-Çeçen savaşı tecrübesinden biliyoruz ki, barışa gelmeden önce hazır olmalıyız. Hükümetimiz sosyo-ekonomik yatırım gelişimi programlarının hazırlanmasına ciddi şekilde önem verecek. Bu amaçla, Çeçen şartlarına dünyadaki en iyi savaş sonrası dirilişi tecrübesi adapte edilecek.

Savaş sonrası toplumsal mutabakat kilidi olarak, Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti devlet yönetim organları genel seçimlerini öngörüyoruz. Çeçenler haklı olarak, bizde hiçbir zaman kölelik, aristokratlık olmamasından ötürü gurur duyuyor, yani toplum bey ve hizmetli diye ayrılmıyordu. Çeçenler yüzyıllar boyunca eşit haklara sahiptiler ve sadece yüce Allah’ın iktidarını kabul ettiler. Kendi şahsi özgürlüklerini muhafaza ederken Çeçenler, yabancıların da özgürlüklerine saygı duydular, bu her zaman gelenek ve göreneklerimize yansımıştır.

Çeçen halkı kendi bağımsız devlet yapısını, o zaman yürürlükte olan SSCB yasamasına ve aynı zamanda uluslararası hukuk prensiplerine uygun şekilde kurmuştur. Çeçenya Cumhuriyeti, uluslararası münasebetlerde kendisini eşit haklara sahip bir ülke olarak görüyor, direk komşumuz Rusya ile münasebetlerimizi ise gelecekte barış ve karşılıklı işbirliği şeklinde düşünüyoruz.

 

Sayı : 2008 01