Almanya’da ‘Irkçılığa Hayır’ Yürüyüşü

0
452

Merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan ANADOLU FEDERASYONU, son günlerde ‘gurbetçilerin evlerinin yakılması’ şeklinde gerçekleşen, insanlık dışı vahşete dur demek amacıyla bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

JINEPS Almanya temsilciliğinin de destek vererek katıldığı eylem 15 Mart 2008 tarihinde, Ebertplatz meydanında başlayıp, Neumarkt’ta yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.

Yaklaşık 3 saat süren yürüyüşe özellikle çocuklu ailelerin katılmaları, aile duyarlılığının ön plana çıkması açısından not edilmesi gereken bir olguydu.

Yürüyüş boyunca, “NAZİ’ler yakıyor – Almanya bakıyor” başta olmak üzere IRK’çılığı ve FAŞİST uygulamaları protesto eden sloganlar atıldı.Yürüyüş güzergahı boyunca caddelerde bulunan Alman ve başka ülkelere mensup insanlar, eylemcilere büyük ilgi gösterdi ve sürekli yürüyüş kolunun resimlerini çektiler.

Yürüyüşün sona ereceği alanda basın toplantısı yapılırken, Alman YEŞİLLER (Die GRÜNE) ve SOL PARTİ (Die LINKE) taraftarlarının gerçekleştirmekte olduğu (Almanya’ da son günlerde gerçekleşen DİNLEME skandallarını protesto etmek amacıyla) bir başka protesto kolu, yoğun destek alkışları arasında geçiş yaptı.

Alman polisinin pek de dostça olmayan yaklaşımı, notlarımız arasında belirtmemiz gereken bir diğer önemli husus sayılabilir. Federasyon yürüyüş boyunca son derece iyi organize olmuştu, güzergah boyunca genç kızlar Almanca ve Türkçe olarak iki dilde hazırlanmış bildirileri, yürüyüşü izleyen kitlelere dağıtarak yürüyüşün hangi amaçla yapıldığının daha iyi anlaşılmasını sağladılar.

Etkinliğin en renkli simaları kuşkusuz küçük çocuklardı, sürekli sağa sola koşuşturup, etrafa gülücükler dağıttılar. Katılımcılar Jineps’ e karşı son derece ilgiliydiler, özellikle ne anlama geldiğini öğrenmek amaçlı sorular yönelttiler. Jineps’in böyle bir etkinliğe katkı vermesi büyük sempati topladı denilebilir.

Yürüyüş katılımcıların hep bir ağızdan söyledikleri şarkılar ve beraberinde çektikleri halayla sona erdi.

Azmi Berberoğlu – Jineps – Almanya

 

Sayı : 2008 03