Aslan Aliyevich Maskhadov

0
559

Çeçen Cumhuriyeti Ichkeria III.Devlet Başkanı

(21 Eylül 1991 –  8 Mart 2005)

İchkeria Parlamentosu’ndan Maskhadov Anısına Mesaj

Çeçen Cumhuriyeti İchkeria Parlamentosu adına Başkan Zhaloudi Saralyapov Aslan Maskhadov’un anısına bir mesaj yayınladı.

Saralyapov mesajına, “Üç yıl önce 8 Mart 2005’te, Çeçen halkı tarafından yasal seçimlerde seçilen ve dünya liderlerince tanınan Devlet Başkanımız Aslan Maskhado işgalci Rusların ellerinde şehit oldu. İçlerinde benim de olduğum, Aslan Maskhadov’ a yakın olan isimlerin hepsi doğrulayacaktır ki, yaşamını yitirdiği ana kadar bağımsızlık fikrine sadık kalmış, asil, cesur ve boyun eğmeyen bir kişi oldu” şeklinde başladı.

Açıklamasına, “Kremlin’in iftira ve korkakça yalanları ile üzerinde şaibe yaratmaya çalıştığı Aslan Maskhadov, Rus işgalcilerin Çeçenya’da işlediği savaş suçlarının ardından en sabırlı Çeçen komutanlarının bile misilleme hareketleri önerdiği anlarda bile sert bir şekilde terörist hareketlere karşı çıktı. O tüm konularda olduğu gibi savaşta da uluslararası kurallara göre hareket edilmesi gerektiğini öğütledi” diyerek devam etti.

Saralyapov, Beslan’daki trajik olayda Maskhadov’un arabuluculuk yapmak istediğini ancak Putin ve çetesinin bu olayda kan üzerinden yapacakları propaganda için bu teklifi reddettiğini; savaş karşıtı olan Maskhadov’ un 5 Şubat 2005’ te Çeçen kuvvetleri adına tek taraflı barış ilan ettiğini ancak savaştan nemalanan Rusya’ nın düzenlediği bir operasyon ile 8 Mart 2005’te Çeçenya’nın Tolstoy-Yurt (Doykur-Evl)’da şehit edildiğini ifade etti. Sözlerini, Aslan Maskhadov’un naaşının ailesine verilmediğini ancak bunun dahi Çeçen halkının en büyük kahramanlarından birisi olan Aslan Maskhadov’u unutturamayacağını belirterek sonlandırdı.

Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı

 

Sayı : 2008 03